fallback

Бразилия, Русия, Индия и Китай може да поведат възстановяването при имотите

Основен фактор за възстановяването на пазарите в тези държави би бил по-бързият им икономически ръст, смята експерт

12:33 | 30.03.09 г.

Пазарите на недвижими имоти в Бразилия, Русия, Индия и Китай може да се възстановят по-бързо от тези в Европа и САЩ благодарение на по-бързия си икономически ръст, казва в интервю за Bloomberg Колин Дайър, главен изпълнителен директор на базираната в Чикаго консултантска компания Jones Lang LaSalle Inc. 

Сред четирите държави, известни като група BRIC по първите букви на имената им на английски, Индия и Китай ще бъдат начело, прогнозира той.

Пазарът на имоти в Индия, където цените са паднали с 30%, може да започне да се възстановява в края на годината или през 2010 г., тъй като глобалните компании все още искат да продължат с експанзията си в страната, посочва Дайър.

Според него Индия, която е най-бързо растящата голяма икономика в света след Китай, може да привлече 12 млрд. долара инвестиции в недвижими имоти за пет години.

Като други пазари, които може да привлекат средства с възстановяването на пазара на имоти, Дайър посочва Филипините, Виетнам, Мексико, Аржентина, Венецуела, Колумбия, Чили, Русия и Източна Европа.

Въпреки това глобалният капитал ще отиде първо в Лондон и Ню Йорк, тъй като международните инвеститори смятат, че Лондон е близо до дъното на цените, допълва той. В Ню Йорк, където цените паднаха с около 25%, може да се регистрира загуба на още 10% спрямо пиковите нива.

„Когато дъното се вижда, цените и доходността ще станат много привлекателни“, коментира Дайър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
fallback