fallback

Спадът на цените на имотите на Острова се забавя през март

Средната цена за жилище в Англия и Уелс се понижава с 0,6% спрямо февруари до 156 100 паунда според Hometrack

09:18 | 30.03.09 г.

Цените на британските жилища са се понижили през март с най-бавен темп от 10 месеца, което е признак, че кризата на пазара може би достига дъното, казват от базираната в Лондон компания за проучвания в сектора на имотите Hometrack Ltd. 

Средната цена за жилище в Англия и Уелс се понижава с 0,6% спрямо февруари до 156 100 паунда, сочат данните. На годишна база цените регистрират спад от 10,3%.

„Въпреки че пазарните условия остават изключително трудни и икономическата перспектива е далеч от розова, брокерите към момента свалят цените не толкова агресивно, колкото през есента“, посочва Ричард Донъл, директор проучвания в компанията, цитиран от Bloomberg.

Нараства броят на постигнатите споразумения за продажба и повече потенциални купувачи се регистрират при брокерите, казват от компанията.

Средният период на задържане на имотите на пазара намалява и за първи път от две години делът на случаите, в които офертната цена се постига при окончателната продажба, се повишава и достига 88,8%.

Въпреки това цените вероятно ще продължат да падат през останалата част от годината, смятат от Hometrack. И в десетте района, включени в проучването, се наблюдава спад на цените. Проучването обхваща 5900 брокери и оценители на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 23.08.22 г.
fallback