fallback

Промени в Закона за АДСИЦ увеличават инвестиционния им обхват

Съгласно предложените промени се осигурява възможност да се придобиват имоти на територията на държави-членки на ЕС

17:57 | 27.03.09 г.

Комисията за финансов надзор е приела проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, целящ оптимизиране на условията, при които тези дружества могат да извършват дейност, както и разширяване на възможностите им да инвестират набраните от тях средства, съобщи КФН.

Минималният основен капитал на дружествата със специална инвестиционна е увеличен на 1 млн. лв. от сегашните 650 хил. лв.

Съгласно промените се осигурява възможност да се придобиват имоти на територията на държави-членки на ЕС.

Разширен е и предметът на дейност на дружествата със специална инвестиционна цел за секюритизация на недвижими имоти, като е предвидена възможност да инвестират в дялови участия в дружества, които имат същия и сходен предмет на дейност, за да могат да вземат участие в по-мащабни проекти по изграждане и управление на недвижими имоти, които не биха могли да осъществят самостоятелно.

Отпада забраната банката-депозитар да отпуска кредити на дружеството със специална инвестиционна цел, чиито средства съхранява.

Други промени предвиждат даване на възможност за инвестиции в облигации, издадени с цел финансиране на мащабни инфраструктурни проекти.

Важен момент е и премахването на задължението за издаване на права при задължителното по закон първоначално увеличаване на капитала. Практиката е показала, че такова задължение е неоснователно и води до икономически нежелани резултати - придобиване на участие в капитала на дружеството на цена значително по-висока от обявената от дружеството емисионна стойност, става ясно от съобщението.

Променен е режимът на отнемане на лиценз на дружество със специална инвестиционна цел. Въведена е възможност за отнемане на лиценза по молба на дружеството, като от това няма да следва прекратяване на дружеството, а само заличаване на обозначението „АДСИЦ” от фирмата, съответно дружеството няма да ползва данъчни облекчения, но ще запази статута си на публично дружество.

Законопроектът ще бъде изпратен за междуведомствено съгласуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:17 | 28.08.22 г.
fallback