fallback

Япония обмисля създаване на фонд за подпомагане пазара на имоти

Планира се фондът да е на стойност 1 трлн. йени

17:42 | 27.03.09 г.

Япония обмисля прокарването на мерки за подпомагане на пазара на имоти, които предвиждат създаване на фонд за закупуване на активи от инвестиционни тръстове за имоти (REITs), съобщава Bloomberg. 

„Все още не сме взели решение за конкретна схема или мащаб на програма, но решихме, че трябва да предприемем мерки за нормализирането на пазара на инвестиционните тръстове за имоти“, казват от правителството.

По информация на японския вестник Nikkei фондът ще е на стойност 1 трлн. йени (10 млрд. долара) и ще служи за закупуване имоти от тръстовете и предоставяне на заеми.

„Държавната помощ ще определи по-нисък кредитен риск и ще постави началото на възстановяване на имотния пазар“, коментират анализатори от Credit Suisse Group AG.

С пасиви от 112,4 млрд. йени New City Residence Investment Corp се превърна в първия японски инвестиционен тръст за имоти, който през октомври потърси защита от фалит.

От 13-те японски публични компании, обявили фалит през 2009 г., седем са от сектора на недвижимите имоти.

„Правителството винаги предлага такава политика, която провокира краткосрочно оживление“, скептичен е анализатор от Nomura Securities Co. „Но когато политиката не се приложи реално, надеждите на пазара бързо умират“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
fallback