fallback

Наемите на жилища на Острова започват да се стабилизират

Средният спад в наемите за миналия месец е 0,4% - най-малкият за последните шест месеца

15:19 | 27.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Наемателите, които очакват огромни намаления в наемите на жилищата във Великобритания, ще останат неприятно изненадани. Пазарът вече започва да се оттласква от дъното след рязък спад в наемите миналата година, казват брокери, цитирани от в. Таймс.

Според тях имотите, които се предлагат под наем на цени от 1000 паунда на седмица, все още стоят на пазара повече от месец, преди да бъдат отдадени. Същевременно тези с наеми под 500 паунда на седмица в момента привличат двама или трима кандидат-наематели.

Средните наеми са се понижили с 5% през изминалата година, сочат данни на сайта за имоти FindAProperty, въпреки че за по-евтините имоти в момента такова намаление трудно се постига.

От средата на 2008 г. наемният пазар е бил наводнен от предложения, тъй като собствениците, които са искали и не са успели да продадат имота си, са се превърнали в неволни наемодатели.

По информация на Knight Frank предлагането на имоти под наем само в Лондон в момента е с 67% по-високо в сравнение с преди година. За сравнение, през този период търсенето се е увеличило само с 20%.

Най-новият доклад на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) показва, че спадът в края на 2008 г. е най-резкият за последните 10 години.

Въпреки това наемният пазар е много по-сегментиран от продажния.

"По-високите цени се понижават, тъй като търсенето на имоти в горния ценови сегмент е по-малко, особено от корпоративни наематели", обяснява Ричард Донъл, директор Проучвания в Hometrack. "Въпреки това основният наемен пазар, съставляван от млади хора, които трябва да наемат жилище, все още процъфтява."

Като всеобща тенденция брокерските агенции казват, е пазарът на наеми се стабилизира, като за миналия месец е отчел понижение едва от 0,4%, което е най-ниското от шест месеца насам. Според брокерите забавянето на спада се дължи на склонността на наемателите да очакват по-реалистични цени и на това, че въпросните "неволни наемодатели" решават да опитат да продадат имотите си отново и ги оттеглят от наемния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
fallback