fallback

Търговията с фючърси на бизнес имоти – свеж полъх на пазара

Нова платформа за търговия с имотни деривати на борсата Eurex ще окуражи инвеститорите, смятат специалисти

17:05 | 26.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Наскоро бяха направени първите сделки на стартиралата преди време платформа за имотни деривати на борсата Eurex. Това бележи началото на система, която предлага на инвеститорите по-благоприятни условия за търговия и има потенциал да донесе допълнителна ликвидност на прохождащия пазар, пише FT.

Въвеждането на новия пазар за фючърси на бизнес имоти се очаква да увеличи инвестиционния интерес към сектора, който отбеляза значителен спад след първоначалния интерес, регистрирал тримесечни обеми от над 1 млрд. паунда. Повечето от този обем е бил изтъргуван във Великобритания.

Цените на имотите през последните 18 месеца се намираха в период на свободно падане, което доведе до понижение на цените на дериватите още преди тези на реалния пазар, тъй като инвестиционният фокус се бе оттеглил от сектора. Дериватите предлагат възможности за индиректни инвестиции в имоти и експозиция към техните ценови движения, без инвеститорът да трябва да влага усилия и капитали в купуването на самите имоти.

По време на бума за банките е било трудно да намерят продавачи на експозиции към сектора на имотите. В последно време обаче, след спада на пазара, е било трудно да се намерят купувачи, предвид несигурността пред бъдещето на цените.

Ликвидността се е понижила значително поради увеличения риск от фалит на страните по контрактите при търговията.

Едни от първите сделки на новата система са били осъществени от Брайс Бенабен, директор Деривати на имоти и инфлационна търговия в Deutsche Bank.

„Eurex има предимството, че рискът за страните по контракта е преодолян чрез централизирана клирингова система“, казва той. Deutsche Bank е сключила две сделки с неназована инвестиционна компания, включващи 10 контракта на обща стойност 500 хил. паунда. Всичките 10 контракта, които са били закупени с цел хеджиране на риска, са с едногодишен срок до март 2010 г.

Прагът за индивидуални сделки е 50 хил. паунда, което отваря пазара за нови потребители и, евентуално, индивидуални инвеститори за пръв път, смята Чарлс Харис, директор Имотни деривати в Royal Bank of Scotland.

Компанията за инвестиционен мениджмънт Reech AIM също е направила четири сделки, всяка за 50 хил. паунда за контракти със срок, който варира от 2011 до 2013 г.

Първите сделки на Eurex се правят в момент, когато инвеститорите казват, че цените на пазара на имотни деривати, като цяло, започват да показват признаци на възстановяване.

Контрактите за 2009 г. показват обща норма на възвръщаемост, на базата на общия индекс за всички имоти на IPD, от -18,5%, което представлява ръст от 1,5 процентни пункта от февруари насам.

Сделките с контракти за 2010 г. пък са преминали на положителна територия от -1% през януари до около 2,5%.

Тези сделки все още говорят за спад в капиталовата стойност, но поне доходността вече е положителна, казва Гари МакНамара, директор деривати от имоти в DTZ.

Според МакНамара миналата седмица се е наблюдавало обръщане на сентимента, тъй като са се появили значително повече купувачи, а броят на продавачите е намалял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 26.03.09 г.
fallback