fallback

Ирландската Allied Irish Bank жертва на имотна измама за 56 млн. паунда?

Неизвестният извършител е ползвал заем от банката за покупка на сгради, изкуствено увеличавайки тяхната цена

16:35 | 26.03.09 г.

Ирландската банка Allied Irish Bank (AIB), която оперира и във Великобритания, е станала жертва на измама с имоти, която й е коствала 56 млн. паунда, сочи непотвърдена информация, цитирана от Guardian. 

Става въпрос за анонимно лице, което е купило няколко сгради в рамките на четири години до 2007 г., използвайки кредит от AIB и после е фалшифицирало гаранции за отдаване под наем от водеща компания за имоти, с което изкуствено е увеличило стойността на имотите.

От британското Бюро за разследване на сериозни измами (SFO) са съобщили тази сутрин, че са претърсили един офис и две жилища в Лондон за доказателства за измамата.

Оказва се, че схемата е била разкрита още миналата година. Когато информацията за това е изтекла, банката е била принудена да поеме контрола на сградите и да ги продаде, навличайки си 56 млн. паунда загуба.

Все още никой не е бил арестуван, но от SFO казват, че търсят няколко души, заподозрени по случая.

От SFO смятат, че разкриването на случая ще покаже дори по-сериозни последици, тъй като и други финансови институции вероятно са станали жертва на престъпниците.

От AIB обмислят съдебно разрешаване на случая. По-рано този месец банката бе принудена да отпише лоши кредити за 1,8 млрд. евро.

Това няма да е първият път, в който банката става обект на мошенически практики. Преди седем години валутен дилър ощети AIB с 500 млн. паунда след серия от неуспешни залагания на йената.

AIB е основен акционер в Българо Американска Кредитна Банка АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
fallback