fallback

Бразилия ще вложи 15 млрд. долара в жилищно строителство

Планът цели построяване на 1 млн. жилища и създаване на до 1,5 млн. нови работни места

13:44 | 26.03.09 г.

Бразилия ще похарчи 34 млрд. реала (15,1 млрд. долара) за строителство на жилища за семейства с ниски доходи съгласно поредния опит на президента Луис Инасиу Лула да предпази страната от рецесия, предава Bloomberg.

По думите на финансовия министър Гуидо Мантега стимулирането на жилищното строителство, което зависи от правителствено субсидирани кредитни линии, ще инжектира 60 млрд. реала в икономиката и ще увеличи икономическия ръст с 2 процентни пункта. Планът може да създаде 1,5 млн. нови работни места и цели построяване на 1 млн. нови жилища, обяснява Мантега. 

Способността на правителството да насърчи икономическия растеж чрез контрациклични фискални стимули е ограничена от спада в събираемостта на данъците и политиката на превенция от по-нататъшно покачване на задлъжнялостта.

От правителството казват, че новият план ще струва на държавата 6,5 млрд. реала тази година.

Според Мантега жилищният пазар в страната е с голям потенциал за растеж. Ипотечните кредити формират само 2% от брутния вътрешен продукт в сравнение с 10% в Мексико и 30% в Испания, добавя той.

Съгласно програмата семейства с доходи под 1395 реала на месец ще плащат символични суми от порядъка на 50 реала месечно, в замяна на което ще получат собственост върху жилище. Семейства, които получат по-малко от 2790 реала, ще имат право на субсидии.

Брутният вътрешен продукт на Бразилия се сви с 3,6 на сто през четвъртото тримесечие спрямо предходните три месеца, което е най-голямото му понижение в историята.

Икономистите коригираха прогнозите си за ръста на БВП за 2009 г. до 0,01% от очакванията четири седмици по-рано за 1,5 на сто, показа медианната прогноза на 100 анализатори в седмично проучване на централната банка. От Morgan Stanley съобщиха на 16 март, че очакват икономиката на страната да се свие с 4,5 на сто.

Централната банка вече наля около 90 млрд. долара в паричните и валутни пазари, за да смекчи ефекта от глобалната криза.

Регулаторите вероятно ще понижат основния лихвен процент за трети пореден път през април до 10,25%, сочат очакванията на специалистите.

Според министерството на труда 788 336 са загубили работата си в страната от ноември насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 31.08.22 г.
fallback