fallback

Чешката компания за имоти Orco потърси защита от кредитори

Групата цели да се фокусира върху стратегическия си бизнес и да излезе от нестратегически пазари

13:54 | 26.03.09 г.

Чешката компания за инвестиции, развитие и управление на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Orco Property Group подаде заявление за защита от кредитори в съд в Париж, съобщиха от компанията. 

Групата е изправена пред забавяне на плана за разпродажба на имоти заради текущите пазарни условия, затруднения при събирането на акционерни заеми, отпуснати на дъщерни дружества, а също така тази година настъпва срокът за изплащане на някои кредити, се посочва в съобщението.

Докато трае процедурата за защита от кредитори, групата планира да се преструктирура, така че да се фокусира върху стратегическия си бизнес (бизнес имоти под наем и жилищни проекти) и да излезе от нестратегическия (логистика, хотели и др.). Фокусът ще бъде насочен към ключовите градове Прага, Берлин, Варшава, Будапеща и Братислава, като се предвижда да се излезе от нестратегически градове и държави.

Компанията е създадена през 1991 в Париж и има силно присъствие на жилищните пазари в Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Германия, Русия и Хърватска. Групата има портфолио от офис сгради, хотели и логистични обекти, които са в процес на изграждане или са отдадени под наем.

Акциите й са листнати на борсата Euronext в Париж, както и на фондовите борси в Прага, Варшава и Будапеща.

Стойността на имотите на групата, заедно с дъщерните дружества, е оценена от DTZ на 2,2 млрд. евро. За компанията работят над 2500 служители в 15 държави.

OPG има приходи в размер на 299 млн. евро за 2008, приблизително същите като през 2007 г. За 2009 г. компанията очаква приходи в размер на най-малко 277 млн. евро, от които 110 млн. евро от наем на вече отдадени имоти, а от продажби на жилищни единици – 118 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
fallback