fallback

Компанията за имоти Engel ограничава проектите в България и Румъния

Компанията ще насочи усилията си върху дейността си в Чехия, Унгария, Полша и Сърбия

13:27 | 25.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Листнатата на Лондонската борса компания за имоти Engel East Europe N.V. съобщи, че смята да ограничи проектите си в България и Румъния поради „затруднената бизнес среда“.

Компанията ще насочи усилията си върху дейността си в Чехия, Унгария, Полша и Сърбия.

„Дейностите в България и в Румъния ще бъдат ограничени до съществуващите проекти. В Румъния изграждането на нови проекти може да бъде подновено, когато пазарните условия позволяват това“, казват от компанията.

Към края на 2008 г. Engel има седем проекта в Унгария, Чехия, Полша и България с общо 958 жилищни единици. През 2009 г. тя планира да завърши 862 единици и да започне изграждането на още 458. От компанията обаче уточняват, че в момента търсят финансиране за тези проекти и строителството ще започне, след като бъде осигурен капитал.

Към края на миналата година у нас компанията имаше един проект в процес на изграждане в София, който включва 55 жилищни единици с очаквана продажна стойност от 3,5 млн. евро. Също така миналата година беше завършено строителството на комплекса „Панорама“ на бул. „Цар Борис“, който има 210 апартамента с обща продажна цена 15,4 млн. евро.

През юли фирмата реши да се откаже от проекта за изграждане на 430 жилищни единици в кв. „Горна баня“ в София. В резултат на това тя е отписала разходи, направени по проекта, които се равняват на 0,2 млн. евро, в съответствие с нейния дял в проекта.

Финансовият отчет на компанията за 2008 г. показва, че общата нетна стойност на активите й за миналата година се е понижила до 33,6 млн. евро от 44,8 млн. евро към края на 2007 г. Тя е отчела приходи от 24,2 млн. евро в сравнение с 16,4 млн. евро за предходната година. Загубата след данъци е 9,6 млн. евро, в сравнение с 4,8 млн. евро за 2007 г.

Спадът на пазара на имоти през втората половина на годината е довел до понижение на продажните цени на апартаментите, като също така е възпрепятствал продажбите на земя, които през предходната 2007 г. са представлявали 15% от приходите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 09.09.22 г.
fallback