fallback

Забелязват „признаци на живот“ на британския инвестиционен пазар на имоти

Общо 58% от участници в анкета казват, че инвеститорите имат основание да бъдат окуражени от новата вълна от капитали, привлечени в сектора

12:25 | 25.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Половината от британските експерти на пазара на имоти, взели участие в ново проучване, казват, че не са забелязали влошаване в инвестиционния климат през последните три месеца. Това сочи изследване на организацията Reita, предоставяща информация и консултации в областта на британските публични инвестиционни тръстове за имоти.

В предишното проучване на организацията през ноември над 80% от анкетираните са забелязали влошаване през предходното тримесечие и едва 20% са били положително настроени относно пазара.

От Reita казват, че има и други данни за оптимизъм на пазара, като 58% от анкетираните са казали, че инвеститорите имат основание да бъдат окуражени от новата вълна от капитали, привлечени в сектора.

„Песимизмът от есента, с пресния пример за фалита на Lehman и всеобщия крах на фондовите пазари, донякъде е отслабнал“, казва Патрик Съмър, председател на Reita. „Инвестиционният пазар на имоти сега показва признаци на живот. Истина е, че мащабните сделки са много ограничени, като най-голямата е за 550 млн. паунда при придобиването на търговския център Meadowhall в Шефилд от London & Stamford from British Land.“

Въпреки това той казва, че има данни за покачване на цените през 2009 г. Според някои статистики доходността се е понижила средно от 8,25% през втората половина на 2008 г. до 7% през 2009 г.

Анкетираните от Reita експерти включват представители на 24 от водещите тръстове за имоти от типа REIT във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 26.08.22 г.
fallback