fallback

Глоби грозят гърците, превърнали балкони в затворени помещения

Глобата за балкон от 12 кв. м, превърнат в стая, може да е между 2400 и 7200 евро

16:59 | 24.03.09 г.

Над 1 млн. домакинства в Гърция може да бъдат принудени скоро да платят глоби в размер на хиляди евро, за да не бъдат съборени определени части от жилищата им – а именно балкони, превърнати в затворени стаи, пише Kathimerini.

Пропуск в строителните закони дава възможност в жилищата да се включват характерни за страната полуотворени пространства. Става въпрос за покрити балкони със стени от три страни, но отворени отпред. Има данни, че около 1,5 млн. подобни площи в страната са затворени и превърнати в стаи.

По-рано този месец министърът на публичните дела и околната среда Георгиос Суфлиас намекна, че правителството работи върху план за регулиране на тези незаконно затворени пространства в гръцките жилища. Суфлиас е подчертал, че това не означава легализация, което би позволило на собствениците да включат квадратурата в общата площ на жилището си и така да вдигнат цената му.

Планът на правителството да регулира въпроса означава, че собствениците просто ще имат възможност да се защитят от евентуално разрушаване на тази част от къщата или апартамента, каквото законът изисква.

Според източници от икономическото министерство правителството работи по въпроса колко ще трябва да плащат собствениците, за да се защитят от подобни мерки. Собствениците ще трябва да платят между 10 и 30% от официалната цена на полуотвореното пространство, казват източниците. Това означава, че в райони, където квадратният метър се оценява от министерството на 2 хил. евро например, глобата за площ от 12 кв. м ще е между 2400 и 7200 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
fallback