fallback

Имотният пазар в Близкия Изток показва признаци на възстановяване

Изискванията за възстановяване като ръст в цената на петрола и подобрена ликвидност вече са налице

15:20 | 24.03.09 г.

Пазарът на недвижими имоти в Близкия Изток е започнал да демонстрира признаци на възстановяване, но цените ще се понижават през следващите 6 до 12 месеца, показва доклад на Jones Lang LaSalle, цитиран от Arabian Business.

Проучването за региона на Близкия Изток и Северна Африка установява, че изискванията за възстановяване, като ръст в цената на петрола и подобрена ликвидност чрез рекапитализация на банковия сектор под формата на държавни спасителни мерки, вече са налице.

Понижаващите се цени на имотите, които представят добри възможности за инвеститорите, ще стимулират така необходимото търсене на пазара, се казва в доклад, който посочва, че сделките в Дубай са се удвоили през последния месец до 500 млн. долара от 250 млн. долара за януари.

Въпреки това подобряването на пазара ще се прояви по различни време в отделните част на Персийския залив и до 2011 г. не се очаква значително засилване, като през 2010 г. цени ще се задържат на едно ниво.

„Заради недостига на ликвидност и последващия спад в търсенето от страна на инвеститорите, много от регионалните пазари се характеризираха с негативен тренд през последните шест месеца“, се казва в доклада.

„Ключът към обръщането на тренда ще е във възвръщането на инвеститорското доверие. Точно както пазарите подхранват негативен сентимент, когато се понижават, по същия начин те ще предизвикат позитивен сентимент, щом се появят признаци на възстановяване“, коментират консултантите в доклада.

Редица фактори са допринесли за по-позитивните изгледи за региона на Близкия Изток и Северна Африка.

Цената на петрола се покачи с около 25 на сто през последните месец. През последните няколко месеца в Залива са били инжектирани значителни средства. Кувейт прие миналия месец пакет от стимули на стойност 5,08 млрд. долара, а Абу Даби наля 4,4 млрд. долара в системата, за да рекапитализира местните банки.

През февруари правителството на Дубай съобщи, че ще издаде дългосрочни облигации на стойност 20 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 08.09.22 г.
fallback