fallback

Дерипаска се оттегля от финансирането на мегакурорт в Черна Гора

Приоритетен за Дерипаска сега e руският му бизнес, преструктурирането и поддръжката му

15:05 | 24.03.09 г.

В хода на оптимизация на разходите си руският предприемач Олег Дерипаска се отказа от финансирането на проекта за изграждане на курорта Porto Montenegro в Черна гора, съобщи Интерфакс. Възможно е сега партньорите на бизнесмена да трябва сами да реализират строителството на почти 2 млн. кв. м, като общата стойност на проекта се оценява на 8,3 млрд. долара.

Информацията за спирането на финансирането е потвърдил и прессекретарят на Дерипаска Сергей Бабиченко пред „Газета.gzt.ru“. Той обаче е уточнил, че става въпрос не за спиране, а за временно прекратяване на финансовото участие.

„Заради кризата приоритетен за Олег Дерипаска сега се явява руският бизнес, преструктурирането и поддръжката му“, е съобщил той.

Бабиченко отбелязва още, че това е личен проект на Дерипаска: „Нито „Русал“, нито „Базэл“ имат някакво отношение към Porto Montenegro“.

Проектът предвижда създаването на огромна инфраструктура, която да обслужва два луксозни хотела със 150 и с 300 стаи, апартаменти, офиси, казино, 65 вили, както и яхтено пристанище с 650 места за акостиране. Строителството е планирано за южната част на град Тиват в района на Улцин. Реализацията на всички планирани строителни дейности трябва да отнеме не по-малко от 10 години.

Ранният етап на Porto Montenegro се финансираше от канадския бизнесмен Питър Мунк, основател и ръководител на златодобивната компания Barrick Gold.

Дерипаска и няколко други инвеститори бяха поканени да се включат в проекта, след като той получи необходимите разрешителни и одобрението на правителството през 2007 г.

Освен руският бизнесмен в проекта участва и и собственикът на най-голямата унгарска строителна компания TriGranit Шандор Демян, съпредседателят на съвета на директорите на американската инвестиционна компания Atticus Capital Натаниел Ротшилд и президентът на унгарската банка ОТР-Bank Шандор Чани, по данни на руското издание. Участие в проекта планираше и хотелският оператор Four Seasons.

Друг бизнес на Дерипаска в Черна Гора - производителят на алуминий KAP, който е най-големият износител на страната, е застрашен от затваряне, съобщиха преди дни местни медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 07.09.22 г.
fallback