fallback

Отчитат оформяне на „двупластов“ логистичен пазар в някои региони в Европа

Наемите на логистичните площи, като цяло, намаляват, но някои висококачествени проекти отчитат ръст поради повишено търсене на ефективни логистични решения

14:59 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

В някои региони в Европа на сегмента на логистични площи се забелязва оформянето на пазар на две нива, при който търсенето намалява, но наемите на най-качествените площи се покачват.

Наемателите на логистични площи в Европа предприемат мерки за намаляване на разходите, но въпреки това все още има търсене на висококачествени площи, тъй като наемателите се стремят да оптимизират дейностите си в модерни сгради, които предлагат решения за по-голяма ефективност, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Търсенето на логистични площи, като цяло, отчита понижение и наемателите търсят начини да преструктурират своите наемни отношения и на свой ред да отдават вече наетите площи, които не използват.

Въпреки това някои от тях решават да преминат към по-модерни сгради, които биха подобрили ефективността на техните бизнес операции, като този процес води до създаването на „двупластов“ пазар на места като Германия. В такива региони, въпреки общото отслабване на търсенето в сегмента, наемите на новопостроените, неспекулативни сгради се увеличават, отчасти поради търсенето, но също и поради покачването на доходността и трудностите при финансиране на нови проекти, се казва в доклада.

„Наемателите на индустриални и логистични площи търсят гъвкави и адаптивни сгради, които ще им помогнат да повишат ефективността си и да намалят разходите“, казва Гай Фрамптън, директор Индустриални и логистични площи в CBRE за Европа, Близкия изток и Африка.

„На някои европейски пазари се оформя „двупластов“ пазар, тъй като наемите за съоръженията, предназначени за конкретни наематели, се покачват въпреки общия спад в наемите на съществуващите сгради миналата година.“

Някои от секторите, като този на хранителните продукти, стоки за домакинството и съхранението на данни, са все още много активни, казва той. Техните изисквания се удовлетворяват по-добре в сгради, предназначени специално за конкретни нужди, въпреки че тази задача се оказва трудна за някои строителни предприемачи.

„Покачващата се доходност упражнява върху наемите натиск в посока нагоре и в посока надолу върху цените на земята“, казва Фрамптън „Предизвикателството за наемателите е да намерят проекти, които да им позволят да разгърнат мащабна дейност на множество пазари, за да могат да се възползват от предимствата на цикличното търсене, които съществуват в момента, но също и да могат да посрещнат бизнес нуждите си в средносрочен и дългосрочен план“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 02.09.22 г.
fallback