fallback

Американците все така искат да купуват жилища

Половината американци днес обръщат по-голямо внимание на цените на жилищата спрямо година по-рано

09:52 | 24.03.09 г.

Почти 25% от пълнолетните американци казват, че планират да купят жилище в следващите пет години, като половината от тях (53,5%) ще купят дом за първи път, сочи проучване на Move Inc., оператор на Realtor.com.

Според проучването половината американци (49,6%) днес обръщат по-голямо внимание на цените на жилищата спрямо година по-рано, особено тези на възраст между 25 и 34 години (61,9%).

Средната възраст на хората, които ще купуват жилищен имот за първи път, е 30 години.

Проучването разкрива промяна в отношението към притежаването на дом. Около две трети от анкетираните (62,5%) сега възприемат дома си преди всичко за място, където да живеят, а не като инвестиция. Хората, които печелят до 20 хил. долара и между 30 хил. и 40 хил. годишно, са значително по-склонни да възприемат имота като място за живот вместо инвестиция за разлика от тези, които изкарват над 50 хил. долара.

Що се отнася до предпочитаните характеристики на имота, начело в списъка е повече площ (около 10% са посочили този избор). Други характеристики, важни за американците, включват енергийна ефективност (6,8%), по-голям или по-хубав двор (6,1%) и по-добра локация (4,2%).

Проучването разкрива още, че 18% планират да се възползват от програмата на администрацията на Обама за предотвратяване на делата за отнемане на жилища заради просрочени ипотеки.

Общо 21% от всички участници, които притежават жилище и имат ипотека, са се свързали с кредитора си през последните 12 месеца, за да преструктурират заема си. 10,6% са получили помощ, 5% още чакат отговор.

27% познават някого, чието жилище вероятно ще бъде отнето, а 25,6% познават човек, чиято ипотека е по-висока от стойността на имота му, пише още Realtor.com.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:23 | 13.09.22 г.
fallback