fallback

Фондът ECPC задържа продажбата на Мол Велико Търново поне до края на 2010

Фондът ще чака по-благоприятни условия на кредитния пазар, които вероятно няма да настъпят преди края на 2010 г.

16:03 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Листнатият на алтернативния сегмент на Лондонската борса инвестиционен фонд European Convergence Property Company PLC (ECPC) смята да задържи Мол Велико Търново в своето портфолио, докато пазарните условия се подобрят, казаха от фонда за Investor.bg

„Настоящата стратегия е да задържим Мол Велико Търново, докато пазарът се подобри и стане възможно дълговото кредитиране при благоприятни условия, което според нас, за целите на продажбата, няма да се случи преди края на 2010 г.“, каза Чарлс Омонуа от фонда.

„При все това, въпреки че е малко вероятно, ако междувременно получим подходяща оферта, която не е базирана на покупката на активи в затруднено положение, тя ще бъде разгледана щателно“, добавя той.

„Всяка една оферта ще бъде взимана предвид единствено на базата на приходите, генерирани след 2010 г., тъй като през 2009 г. наемите трябва да бъдат намалени, за да бъдат привлечени наематели в условията на настоящия спад.“

През 2007 г. фондът обяви планове да продаде мола, който е единственият му актив в България. От тогава насам той разгледа редица предложения, никое от които не удовлетворяваше неговите изисквания за продажба.

Към края на 2008 г. бе направена актуална оценка на Мол Велико Търново, едновременно и независимо от SHM Smith Hodgkinson и от Jones Lang Lasalle.

Според тях стойността на мола е намаляла с 3,7 млн. евро от предишната оценка, в резултат на ефекта върху инвестиционния пазар на търговски имоти в България, вследствие на настоящото ограничено кредитиране и икономически условия в глобален план, казват от фонда.

Според новата оценка стойността на мола е 28 млн. евро, в сравнение с 31,7 млн. евро към края на септември 2008 г. и 32,5 млн. евро към края на януари 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
fallback