fallback

Национализацията е „единственият шанс“ за спасяването на Hypo Real Estate

Ако компанията фалира, това ще бъде най-значимият крах на финансова институция след този на Lehman Brothers, коментират специалисти

12:30 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Национализацията на втората по големина германска кредитна институция Hypo Real Estate е единственият шанс за нейното спасяване, смята Тимо Чамлер, управляващ директор Международни инвестиции в консултантската компания DTZ.

„Ако германското правителство не се намеси и Hypo Real Estate фалира, това ще бъде най-значимата финансова институция, която ще фалира, след Lehman Brothers“, казва той.

Той е направил това изявление, след като германският парламент одобри детайлите по проектозакон, позволяващ на правителството да национализира банката въпреки съпротивата на компанията за дялови инвестиции JC Flowers, която е най-големият акционер на Hypo Real Estate.

„За съжаление гласуването в полза на отстраняване на акционерите и национализация на Hypo Real Estate стана неизбежно предвид финансовата позиция на банката и нейното силно влияние върху германските финансови пазари и икономика, като цяло“, казва Чамлер, цитиран от PropertyEU.

„Въпреки че решението за отстраняване на акционерите изглежда така, сякаш ще навреди на репутацията на Германия, сред инвеститорите този ход не е постоянен и банката ще бъде приватизирана, след като бъде постигната стабилност. Това е послание за финансовата общност като цяло и подчертава решимостта на правителството да гарантира икономическото бъдеще на Германия“, добавя той.

В края на януари стана ясно, че Финансовото министерство на Германия обмисля закупуване на 70% от капитала на Hypo Real Estate Holding.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 01.09.22 г.
fallback