fallback

Предвиждат „спокойна година“ на инвестиционния пазар на имоти в Румъния

Общият инвестиционен обем през 2008 г. е на стойност 1,02 млрд. евро в сравнение с 1,637 млрд. евро през 2007 г.

17:45 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международната икономическа и финансова обстановка не подмина и инвестиционния пазар на имоти в Румъния, като ефектите от нея станаха по-явни през втората половина на 2008 г., сочи доклад на CBRE.

През първите две тримесечия инвестиционният обем е бил със 7% по-нисък от този, отчетен за същия период на предходната година. До края на годината обаче разликата непрекъснато се е увеличавала и в крайна сметка спадът за второто полугодие е достигнал 64% на годишна база с едва две сключени сделки.

Предвид прогнозите, че и през 2009 г. банките ще продължат своята рестриктивна кредитна политика, може да се очаква и през тази година да няма особено силна инвестиционна активност.

Приоритет за инвеститорите ще представляват най-качествените имоти в топ локации, както и тези, които ще генерират доходи от дългосрочни договори за наем.

Въпреки че през 2008 г. не е имало продажби с обратно наемане, такива вероятно ще има тази година, тъй като продавачите ще предпочетат да освободят капитал за своята дейност в условията на пазар с много ниска ликвидност.

Ценовата корекция, която започна през 2008 г., ще направи инвестиционните продукти в Румъния по-атрактивни за инвеститорите, разполагащи с капитал.

Както и на други европейски пазари значителна част от сделките, сключени през първите шест месеца на 2008 г., са били инициирани още през 2007 г.

Общият инвестиционен обем през 2008 г. е на стойност 1,02 млрд. евро в сравнение с 1,637 млрд. евро през 2007 г.

Предвид факта, че една от сделките представлява 33% от общия обем за годината, силният спад е виден още по-ясно от ограничения брой сделки, който за 2008 г. е 11 в сравнение с 41 през 2007 г.

Това, както и фактът, че 65% от сделките са били осъществени от три инвеститора, потвърждава намалелия брой инвеститори на пазара. Тези, които са останали, обаче са много активни и със стабилна покупателна способност, сочи проучването.

2008 г. е била третата поредна година, през която по-голямата част от инвестициите в Румъния е била насочена към търговските имоти – 58%, следвани от офисите.

Най-съществената разлика обаче е по отношение на териториалния профил на инвестициите през 2008 г., когато 70% от общата стойност е била насочена към имоти в Букурещ спрямо 51% през 2007 г.

Въпреки че през досегашните години инвестиционният пазар в Румъния е бил доминиран от австрийски инвеститори, миналата година ситуацията коренно се е променила.

Инвестициите, направени от австрийски купувачи, са били едва 2,68% от общия обем, по-голямата част от който е била осъществена от паневропейски фондове с 33,3% дял, следвани от инвеститори от Италия с 19,5%, Германия с 14,4%, Франция с 8,8% и Португалия с 8,3%.

През последните години Румъния бе пазар, характеризиран от силно свиване на доходността, като покачването на стойността на имотите в страната бе по-бързо от това в други страни от региона. Докато през 2004 г., когато са били осъществени първите сделки на офис пазара, доходността е била 12-13%, то до края на 2007 г. тя се е понижила до 6-6,25 на сто.

Изминалата година, и особено второто полугодие, обаче е била обусловена от силен ръст в доходността, която се е повишила с 2,25 процентни пункта на офис пазара.

За 2009 г. е много трудно да се правят прогнози за това как ще се развива доходността поради ниската инвестиционна активност на пазара, международната икономическа нестабилност и финансовата несигурност, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 05.09.22 г.
fallback