fallback

Американците се опасяват, че жилищата им поевтиняват по-бързо

Ако потребителите останат притеснени за цените на имотите, това ще намали вероятността рецесията да приключи тази година

17:15 | 20.03.09 г.

Американците се опасяват, че цените на жилищата ще паднат по-рязко в предстоящата година въпреки опитите на правителството да съживи пазара на имоти, сочи проучване на Ройтерс и Мичиганския университет сред собственици на жилища в САЩ.

Анкетираните прогнозират, че цените на имотите им ще паднат с 2,2% през предстоящата година, което е най-голямото очаквано понижение за последните няколко години.

Прогнозираният през март спад е по-голям от средните очаквания през февруари за понижение от 1,9%.

Опасенията, че поевтиняването на жилищата ще се ускори, отразява сериозните щети, нанесени на потребителската психология от пръсването на балона на пазара на имоти, тежките загуби на капиталовия пазар и масовите съкращения на работни места, пише агенцията.

Ако потребителите, които формират над две трети от икономическата активност в Щатите, останат притеснени за цените на жилищата, това ще намали вероятността рецесията да приключи тази година.

„Дори и след края на спада крахът на цените на жилищата беше толкова рязък, че ще отнеме години, преди тези опасения да се разсеят напълно“, казва директорът на проучването Ричард Къртин.

Дори да допуснат цените да отскочат, американците са намалили степента на очакваното бъдещо повишение на цените, сочи още проучването.

Прогнозата за средно годишно повишение за период от пет години, направена през март, е 1,9% спрямо 2,4% през предходния месец. Това е най-ниската стойност за последните две години.

Цените на щатските жилища са паднали с над 26% спрямо пика си преди почти три години, според индекса Standard Poor's/Case-Shiller.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
fallback