fallback

Northern Rock продължила с рисковото кредитиране и след държавната помощ

Британските регулаторни органи разкриха, че финансовата институция е отпускала рискови ипотеки месеци след спасяването от държавата

09:44 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британският ипотечен кредитор Northern Rock, който се превърна в първата национализирана заради настоящата финансова криза банка на Острова, е продължил да отпуска рискови кредити месеци след предоставянето на значителната финансова помощ от правителството.

Разкритията на британските регулаторни органи показват, че дори след влизането на държавата в управлението на Northern Rock, финансовата институция е предоставяла кредити в размер на 125 на сто от стойността на ипотекирания имот, предава CNBC. Именно подобни заеми са разглеждани като основа за надуването на ипотечния балон преди кредитната криза.

Финансовият инструмент, който е бил използван от Northern Rock и след национализацията, е ипотечен заем „Заедно“ /Together/, който е позволявал кредит за 95 на сто от ипотекирания имот заедно с необезпечен заем до още 30 на сто от стойността на имота, показва разследването. За периода септември 2007 – февруари 2008 година са били отпуснати подобни заеми за 1,8 млрд. лири.

Northern Rock беше национализирана през февруари 2008 година. Няколко месеца по-рано, в средата на септември 2007 година, Английската централна банка предостави спасителен заем, тъй като финансовата институция изпадна в неспособност да обслужва краткосрочните си задължения.

Новината за трудностите й доведоха до банкова паника и огромни заявки за изтегляне на вложения, което допълнително влоши ситуацията. Това принуди държавата да се намеси решително и се стигна до национализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 19.08.22 г.
fallback