fallback

Очакват проектите за търговски паркове да станат по-популярни от моловете

Те са непосредствено извън градовете, изискват по-малко финансиране и предоставят по-изгодни цени на клиентите

16:21 | 18.03.09 г.

В дългосрочен план се очаква проектите за търговски паркове у нас да добият превес над проектите за търговски центрове. Те са непосредствено извън градовете, построени са на по-евтини парцели, изискват по-малко финансиране и предоставят по-изгодни цени на клиентите. Това прогнозират в свой анализ от консултантската компания Regent’s Property Advisors.

Първият търговски парк у нас беше завършен миналата година в Пловдив на парцел от 42 хил. кв. м.

Търговски парк G Sofia Park в София планира да построи компанията Gazit Globe. Той ще бъде разположен непосредствено извън столицата в съседство с околовръстния път. Търговският парк ще бъде едновременно търговски и развлекателен център и ще покрива площ от приблизително 110 хил. кв. м.

Общият брой на магазините в трите функциониращи търговски центъра в София – Mall of Sofia, City Center Sofia и Sky City, е около 365, сочат още данни на компанията. Наемните нива варират широко между 8 и 100 евро за кв. м.

Общият брой на магазините по основните търговски улици в столицата е 1140, като общата им търговска площ е 89 хил. кв. м. Средният размер на магазин е 78 кв. м. Наемните нива са по-високи от тези в моловете - между 10 и 150 евро на кв. м.

Търсенето на площи по търговските улици остава относително високо и няма много свободни помещения, сочат данните. Делът на свободните площи по основните търговски улици е приблизително 3%. Очаква се обаче увеличение на свободните площи по основните търговски улици и слабо намаление на наемите, прогнозират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 09.09.22 г.
fallback