fallback

И Либия ще се фокусира върху изгодни сделки с имоти в Западна Европа

Държавният инвестиционен фонд на Либия разполага с капитал от 70 млрд. долара, част от които ще насочи към инвестиции в имоти в Западна Европа и САЩ

15:00 | 18.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

С понижаващите се цени на бизнес имотите на основните пазари в Западна Европа се засилва тенденцията инвеститори, разполагащи с капитал, да търсят възможности да се възползват от ситуацията чрез сделки на атрактивни цени.

Наред с редица инвестиционни и държавни фондове, които през последните месеци обявиха планове за инвестиции в имоти в Западна Европа, Държавният инвестиционен фонд на Либия (LIA), който разполага с капитал от 70 млрд. долара, също проучва пазара за изгодни инвестиции в Западна Европа. Това стана възможно, след като Муамар Кадафи либерализира финансовия режим в страната, която изплува от продължителна международна изолация, пише FT.

За разлика от много други фондове от Близкия изток, които регистрираха значителни инвестиционни загуби, LIA бе създаден едва през 2007 г. и в момента проучва световните пазари за изгодни инвестиции в условията на спад.

След придобиването на офис сграда в Лондон държавният фонд ще търси нови възможности на западните пазари, казва Мохамед Лаяс, изпълнителен директор на LIA.

„Стратегията е да увеличим инвестициите си в имоти, главно бизнес сгради, и да инвестираме в портфейли, фокусирани главно върху имоти в различни части на света, в Европа и в САЩ“, казва той. „Получихме много предложения, които в момента проучваме“.

По думите му по-голямата част от капитала на фонда в момента е в пари в брой, като тази година той се очаква да получи ново финансиране от правителството въпреки резкия спад на цените на петрола, който е основен източник на приходи за икономиката на страната.

„Почти 75% от нашите активи са все още ликвидни, което представлява уникална позиция в сравнение с други подобни институции.“

По думите на Лаяс в момента се водят преговори с различни банки в Европа и САЩ, които да управляват портфолиото на фонда, докато неговите експерти натрупат опит, за да го управляват сами.

LIA е създала смесено дружество с Държавната инвестиционна агенция на Катар, което разполага с капитал от 2 млрд. долара, и в скоро време ще започне инвестиции както на международните пазари, така и в двете държави.

LIA има и фонд с капитал от 5 млрд. долара, насочен към инвестиции в Африка, главно в имоти, хотели, земеделие, минната индустрия и сектора на комуникациите. Друг фонд от 8 млрд. долара е предназначен специално за дългосрочни инвестиции.

Наред с портфейлните инвестиции фондът ще обмисли и директни инвестиции в компании чрез смесени дружества с чужди партньори в Либия. LIA вече разработва петролно находище в Либия, съвместно с BP, като преди това е инвестирала и в завод за наторяващи продукти заедно с норвежката компания Yara.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:36 | 08.09.22 г.
fallback