fallback

Предвиждат още спад за АДСИЦ-овете, инвестиращи в молове в САЩ

Устойчиво възстановяване в продажбите на дребно не може да се очаква до късно през годината поради покачващата се безработица и понижаващите се цени на жилищата и фондовите пазари

21:36 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на инвестиционните тръстове за имоти от типа REIT (от англ. real estate investment trusts, подобни на функциониращите у нас фондове АДСИЦ, бел. ред.), инвестиращи в търговски центрове в САЩ, вероятно ще отчетат още спад, въпреки че вече са се понижили със 78% от своя пик през февруари 2007 г., сочи съобщение на Bloomberg.

“Фондовете от типа REIT са евтини, но те ще продължат да бъдат евтини”, казва Марк Хал, управляващ директор на Prudential Real Estate Investors, която управлява имоти на стойност 32,5 млрд. долара. “Ще продължим да бъдем свидетели на още повече корпоративни фалити и продължаваща безработица през следващите няколко месеца.”

Собствениците на молове в САЩ преживяват най-лошата си година по отношение на загубите на фондовата борса, докато потребителите ограничават своите разходи, а търговските вериги затварят магазините си, сочи изданието. Делът на незаетите площи в моловете е достигнал 10-годишен връх през последното тримесечие на миналата година, като се очаква да се покачи още повече, според данни на консултантската компания Reis Inc. Над 200 хил. търговски обекта се очакват да бъдат затворени тази година, смята Хауърд Давидовиц, председател на базираната в Ню Йорк компания за инвестиционно банкиране Davidowitz & Associates Inc.

Глобалната кредитна криза причини значителни понижения в печалбите на тръстовете за имоти и доведе някои от тях до ръба на фалита, докато те се опитват да продават активи и да предоговарят заемите си с кредиторите. Индексът на Bloomberg за тръстовете, инвестиращи в търговски обекти, който следи 27 компании в САЩ, се е понижил до рекордно ниските 101,18 пункта на 6 март, като от тогава се е покачил с 32% и на 13 март е затворил на 133,95. Той е достигнал своя връх през февруари 2007 г., когато е бил 610,39 пункта.

Устойчиво възстановяване в продажбите на дребно не може да се очаква до късно през годината поради покачващата се безработица и понижаващите се цени на жилищата и фондовите пазари. Продажбите през февруари са били стимулирани от редица вериги, които се опитват да се отърват от прекаленото количество продукти на склад, казва Роджър Кубарич, главен икономист за САЩ в UniCredit Global Research.

“За да имаме устойчив ръст в потребителските разходи, богатството (на потребителите) трябва да се увеличи”, казва той.

Десетки търговци, сред които Circuit City Stores Inc. и Linens ‘n Things Inc., са потърсили защита от фалит през 2008 г. Затворените търговски обекти сериозно са засегнали операторите на търговски центрове, сред които и Developers Diversified Realty Corp., чиито акции са се понижили с 95% през изминалата година и са достигнали 1,89 долара.

Безработицата в САЩ се повиши до 8,1% през февруари, което е най-високото ниво от повече от четвърт век.

Богатството на американските домакинства се понижи с рекордните 5,1 трлн. долара между октомври и декември. Въпреки това някои признаци на живот при продажбите на дребно започват да привличат инвестиции. Инвеститорите бяха зарадвани от данните за продажбите през февруари, които се понижиха с по-малко от прогнозираното, а ръстът през януари надхвърли първоначално очакваното ниво.

Пазарът на имоти е в условия на несигурност докато инвеститорите очакват правителствените мерки за справяне с краха на банковата индустрия и стимулиране на икономиката, която се намира вече втора година в рецесия. Цените на тръстовете от типа REIT се обуславят от риска от рефинансиране, казва Хал от Prudential.

“Никой не се интересува от стойности”, казва той. “Става дума за оцеляване и подсилване на балансите колкото е възможно повече.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 16.03.09 г.
fallback