fallback

Кризата може да замрази 80% от строителните проекти в Полша

Замразяване на 80% от проектите означава около 50 000 апартамента по-малко на пазара

18:27 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовата криза може да предизвика замразяване на 80% от строителните проекти в Полша, заяви директорът на полската Федерация на строителните предприемачи Яцек Белецки, цитиран от АФП.

На конференция за кризата в сектора на недвижимите имоти Белецки предупреди, че ако нищо не се предприеме, това ще доведе до верижни фалити на строителни компании.

Замразяване на 80% от проектите означава около 50 000 апартамента по-малко на пазара, при положение че Полша е една от малкото европейски страни, които все още страдат от недостиг на жилища, добави той.

Основната причина за това положение е трудният достъп до финансиране на проектите: от една страна, банките са спрели да отпускат кредити на предприемачите, а от друга, са затегнали радикално условията за отпускане на жилищни кредити.

През 2007 г., по времето на бума в строителството, банките отпускаха кредити без лично участие понякога до 130% от стойността на имота. Днес те изискват лично участие на клиента в размер на 30% от стойността.

„След периода на прекомерен оптимизъм през 2007 и 2008 година днес сме изправени пред краен песимизъм“, подчертава Белецки.

Един пример: строителен проект в центъра на Варшава за изграждане на 250-метрова жилищна сграда във форма на лилия, проектиран от известната англо-иракска архитектка Заха Хадид, неотдавна беше замразен заради кризата, отбелязва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:35 | 06.09.22 г.
fallback