fallback

Офертите за продажба на британски жилища с 9% годишен спад през март

Традиционният пролетен импулс е ограничен заради намаленото кредитиране, става ясно от проучване на сайта за имоти Rightmove

13:07 | 16.03.09 г.

Офертните цени за продажба на жилища в Англия и Уелс са с 9% по-ниски през март спрямо година по-рано, което е леко по-слаб спад в сравнение с рекордните 9,1% годишно понижение, регистрирано през февруари, сочат данни на британския сайт за имоти Rightmove.

Средните офертни цени нарастват с 0,9% през март спрямо февруари, което е по-слабо от обичайното увеличение за това време на годината.

„Традиционният пролетен импулс е ограничен заради намаленото кредитиране“, се посочва в проучването, цитирано от Ройтерс.

От сайта отбелязват, че сред купувачите изглежда има интерес към имотите, чиито цени са с около 25% по-ниски спрямо пика и че продавачите, които първоначално са надценили жилищата си, рискуват по-тежки загуби по-късно.

„През март миналата година посъветвахме продавачите да „бъдат умни“ и да определят разумни цени. Тези, които го направиха, може успешно да са продали с половината от намалението, което сега посреща продавачите, надценели имотите си“, казва търговският директор на компанията Майлс Шипсайд.

Средната офертна цена през март е 218 081 паунда спрямо 216 163 през февруари.

По данни на ипотечните кредитори Halifax и Nationwide цените на жилищата на Острова са паднали с 20% спрямо върха си в края на 2007 г.

Офертните цени в Лондон изглежда се задържат по-успешно в сравнение с останалата част на Англия, като там са загубили само 1,8% на годишна база и са с 2,9% по-високи спрямо февруари, достигайки 399 867 паунда.

Според други проучвания обаче продажбените цени в Лондон падат в синхрон с останалата част на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:49 | 13.09.22 г.
fallback