fallback

Нараства интересът към по-големи жилища на Острова

Строителството във Великобритания се очаква да се свие до нива, които не са били регистрирани от Втората световна война насам

08:04 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Строителните предприемачи във Великобритания обръщат гръб на апартаментите с една и две спални и се насочват към изграждането на еднофамилни жилища с три спални, опитвайки се да си пробият път на стагниралия пазар, пише в. Таймс.

Микро-апартаментите в градове като Манчестър и Лийдс са загубили пазарното си очарование и предприемачите се насочват към строителството на по-големи жилища, тъй като се опасяват, че ще имат проблеми с продажбата на по-малките имоти. Някои компании дори обмислят да събарят стени във вече построени сгради, за да направят по-големи и по-продаваеми жилища.

По думите на Джон Нийл, директор Жилищно строителство в Knight Frank, жилищата с една и две спални в градските части нямат вече очаквания от много успех на пазара, затова строителите се ориентират към по-големи жилища извън градовете.

Невъзможността на купувачите да си осигурят ипотечни заеми, без да предоставят значително самоучастие, е довела до драматичен спад в продажбите на по-малки апартаменти, които в годините на кредитния бум представляваха основният бизнес за много строителни компании, пише изданието.

Дори и инвеститорите, които купуват с цел отдаване под наем, вече избягват този вид жилища, обезпокоени, че може да не успеят да намерят наематели.

От друга страна, ипотечните брокери и брокерите на имоти забелязват увеличено търсене на по-големи жилища като къщи с три спални и тераса и апартаменти с три спални.

„В миналото много строители се бяха насочили към изграждането на имоти за инвеститорите, което означаваше по-малки апартаменти”, казва Джонатан Сийл, директор Жилищни имоти в CB Richard Ellis. „Сега те трябва да удовлетворят нуждите на местното търсене, а не толкова на инвеститорите, което означава по-големи апартаменти.”

Кредиторите също гледат на този тип имоти като на по-безопасни, защото обикновено те привличат по-платежоспособни купувачи в сравнение с по-малките, които представляват интерес за купувачите на първи дом.

Марк Бейли, управляващ директор на строителната компания Redeham Homes, също споделя, че в момента има по-голямо търсене за къщи отколкото за апартаменти.

Това потвърждават и от компанията Barratt Developments. „Barratt отчита пренасочване към къщите от апартаментите, породено от спад на инвестиционния пазар, промяна в правителствената политика и свръхпредлагането в някои региони”, казва говорител на компанията. Досега разпределението на нейното строително портфолио е било 51% апартаменти и 49% къщи. Тя обаче планира да промени това съотношение на 60% в полза на къщите.

Броят на апартаментите и мезонетите, които се изграждат, е нараснал почти двойно от 2001 г. насам и е представлявал 51% от всички нови жилища, които са били построени във Великобритания през 2007 и 2008 г., в сравнение с 21% преди шест години.

Строителството като цяло се очаква да се свие до нива, които не са били регистрирани от Втората световна война насам, пише изданието. По прогноза на Националната жилищна федерация до края на тази финансова година се очаква да бъдат построени едва 140 хил. жилища, като този брой ще се понижи наполовина през следващите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 08.09.22 г.
fallback