fallback

Прогнозират още 55% спад в цените на британските жилища

Според инвестиционна банка в Ситито дори има „много реална вероятност“ за банкрут на Великобритания

14:59 | 12.03.09 г.

Цените на британските жилища може да паднат с още 55% и има „много реална вероятност“ за банкрут на Великобритания, предупреждават в свой доклад от Numis Securities, инвестиционна банка в Ситито.

Очаква се хората, които купуваха апартаменти с цел отдаване под наем, да „започнат панически продажби“ и средната цена на жилищните имоти на Острова може да падне под 100 хил. паунда.

Прогнозите са изложени в доклад с обем почти 300 страници и са най-мрачните досега за влошаващото се състояние на британския пазар на имоти, пише Telegraph.

Цените на жилищата вече паднаха с около 20% през изминалата година.

От Numis обаче казват: „Въпреки че цените на жилищата вече паднаха с 21% от върха си, не мислим, че корекцията е близо до края си“.

„Основната ни прогноза е, че цените на имотите във Великобритания остават надценени с между 17% и 39% на базата на справедлива оценка. Нещо повече, историята вече ни е показала, че когато имотите изпитват корекция на ценови балон, има тенденция цената да падне под справедливата стойност за определен период от време, защото доверието в пазара остава ниско. Цените може да се понижат с още 40-55%, ако тази свръхкорекция се окаже толкова лоша, колкото в началото на 90-те години“.

Докладът предупреждава, че апартаментите в центъра на града и новите луксозни жилища вероятно ще регистрират най-голямо поевтиняване и описва инвестициите в имоти с цел отдаване под наем като „хедж фонд за бедни хора“.

„Именно за действията на тези аматьори инвеститори през следващите няколко месеца се притесняваме най-много“, пише в доклада. „Очакваме някои да започнат панически разпродажби на портфолиата си“.

Вчера финансовият министър Алистър Дарлинг предупреди, че светът е изправен пред най-трудните икономически условия „от поколения“.

Докладът на Numis е язвителен относно опитите на британското правителство да подкрепи икономиката.

„Премиерът и финансовият министър публично заявиха, че искат банките тази година да кредитират на нивата от 2007 г. Според нас подобна политика е лудост, предвид това, че твърде големият дълг беше една от основните причини икономиката да изпитва сегашните проблеми“.

Докладът критикува също огромните задължения, които се натрупват от правителството, за да се налеят пари в икономиката.

В доклада пише: „Банкрутът на Великобритания е много реална вероятност, докато правителството се опитва да стимулира по-голямо кредитно бреме в една като цяло задлъжняла икономика. Според нас няма вероятност за възстановяване през 2009 и очакваме Великобритания да затъне в дълбока рецесия през цялата 2010.”

Вчера стана ясно, че броят на британците, които изостават с изплащането на ипотеките си, почти се е удвоил през последната година. Според данните на Moody’s Investors Services кредитополучателите, които просрочват плащанията си с над 90 дни, са нараснали до дял от 1,5% от всички изтеглили жилищни кредити спрямо 0,6% преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 10.09.22 г.
fallback