fallback

Европейският пазар на имоти ще стане „по-традиционен“

Финансовият инженеринг, големият ливъридж и разчитането на свиване на доходността за постигане на възвръщаемост са вече нещо от миналото

09:29 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

За в бъдеще пазарът на имоти в Европа се очаква да бъде много „по-традиционен от този през последните години“, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Финансовият инженеринг, високото ниво на използван ливъридж и разчитането на свиване на доходността за постигане на възвръщаемост, които бяха характерни за пазара през последните четири години, са вече нещо от миналото, се казва в доклада.

От компанията прогнозират, че инвеститорите ще се фокусират върху дългосрочната възвръщаемост и по-конвенционалните модели за генериране на печалба като купуване на качествени сгради в добри локации, за които има потенциално голямо търсене и имат шанс да отчетат ръст в наемните нива. Инвеститорите ще се стремят да добавят стойност към инвестициите си чрез активно управление на самия имот и неговите наемни характеристики.

„За много инвеститори, които се затрудняваха да открият стойността на пазара през последните няколко години, това ще бъде добре дошло завръщане към ценова среда, в която инвеститорите биват съразмерно възнаградени за поемането на рискове, които могат да управляват и за добавянето на стойност към своите активи“, коментира Ник Аксфорд, директор Проучвания и консултиране за Европа, Близкия изток и Африка в CBRE.

По отношение на отделните сегменти на пазара от компанията вярват, че специално търговските имоти имат шанс да бъдат засегнати в по-малка степен от кризата, тъй като при други спадове те са отчитали по-малко понижение в наемните нива и по-малък ръст в дела на незаетите площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 08.09.22 г.
fallback