fallback

Очакват ръст в търговията с дялове на непублични фондове за имоти в Европа

Вторични сделки за над 1,1 млрд. евро са били сключени през последните 12 месеца

15:40 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Вторичната търговия с дялове на инвестиционни фондове за имоти в Европа се очаква да се засили през следващите месеци, тъй като инвеститорите се стремят да ребалансират своите портфейли, сочи доклад на Европейската асоциация на инвеститорите в непублични фондове за имоти INREV.

Вторични сделки за над 1,1 млрд. евро са били сключени през последните 12 месеца. Това са сделки, при които се разменят дялове в непублични фондове между отделни инвеститори.

Ръстът на вторичния пазар е резултат от увеличения брой инвеститори, които са принудени да излязат от фондовете на значително по-ниски нива, тъй като се нуждаят от привличане на ликвидност. По данни на INREV в близко бъдеще може да се очакват нови такива сделки на стойност 230 млн. евро.

През последните няколко месеца инвеститорите се подготвяха да се възползват от ръста на такива сделки на пазара. Базираната в Кънектикът компания Landmark Partners е набрала 750 млн. долара за инвестиции на този пазар.

ING Real Estate Select също търси подходящи инвестиционни възможности на пазара. Миналата година нейният управляващ директор за региона на Тихоокеанска Азия Никълъс Уонг каза, че вторичният пазар ще предлага най-големите възможности през 2009 г.

Проучването на INREV показва, че вторичната търговия ще е най-активна по отношение на дялове в опортюнистичните фондове. Общо 70% от акционерите в такива фондове, участвали в анкета на асоциацията, са казали, че очакват увеличена търговия с дялове на фондовете, тъй като инвеститорите търсят начин да излязат от такъв тип инвестиции, които са донесли по-ниска от очакваната доходност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 11.03.09 г.
fallback