fallback

Арестуваха осем британци, заподозрени в мащабна ипотечна измама

Измамате е на стойност 40 млн. паунда и включва ипотеки върху над 500 имота

13:38 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Вчера са били арестувани осем британски граждани, които са заподозрени в участие в ипотечна измама за 40 млн. паунда, съобщава Guardian.

Арестите са част от разследване във връзка с ипотеки върху повече от 500 имота в южна Англия, получени между 2005 и 2007 г.

Над 50 полицаи от Лондонската икономическа полиция са съдействали на полицията в Съсекс, като са направили арести в шест жилища в графството, както и в северен Лондон.

Полицията е претърсила и шест бизнес имота. Обект на разследването е Eastbourne Financial Services, ипотечен брокер в Съсекс, който в момента е в процес на ликвидация.

При операцията са задържани седем мъже и една жена на възраст между 29 и 73 години, заподозрени в организирани престъпления и пране на пари.

Арестите са направени по сигнал на Британския финансов регулатор (FSA), който е инициирал разследването.

Властите във Великобритания описват ипотечните измами като „сериозен и широко разпространен проблем“. Миналото лято FSA изработи специална програма за справяне с проблема, която включва проверки в офисите на ипотечните брокери, за да бъде установено качеството на техните системи и налагането на по-добри стандарти за споделяне на информацията, пише изданието.

През предишните месеци редица брокери са били спрени от работа заради нарушения и измами. През ноември британските власти отчетоха ръст в ипотечните измами със засилване на икономическата криза.

Преди година британската полиция съобщи, че терористични организации използват ипотечни измами на стойност над 700 млн. паунда на година, за да финансират своята дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 12.09.22 г.
fallback