fallback

Хотелиерските мениджъри в Европа очакват банкрути в сектора

Мениджърите в Европа са по-малко оптимисти относно стабилността в сектора в сравнение с американските си колеги

10:17 | 11.03.09 г.

Близо 80% от мениджърите на големи европейски хотели очакват банкрути сред хотелските вериги през следващите 12 месеца, сочи проучване на международната правна организация DLA Piper. Четирима от десет анкетирани предвиждат, че повече от пет хотелски вериги ще обявят несъстоятелност през следващата година. 

Мениджърите на хотели в Европа са по-малко оптимисти относно стабилността в своя сектор в сравнение с американските си колеги. Само 39% от тях очакват секторът да се възстанови през 2010 г., сравнено с 59% при хотелиерските мениджъри в САЩ. Повече от половината анкетирани в Европа (52%) не очакват възстановяване преди 2011 г.

Мениджърите посочват две основни причини за своя песимизъм – невъзможността за повишаване на печалбите в сегашното състояние на пазара (43%) и страдащата европейска икономика (33%).

Все пак за инвеститорите с добро разпределение на капиталовложенията съществуват възможности и в сегашното състояние на пазара – 8 от 10 анкетирани оценяват възможностите за покупка като “добри”. Според тях хотелиерският сектор представя един от секторите с най-атрактивните възможности за инвеститорите. Мнозинството от отговорилите (71%) също считат, че инвестициите в устойчивото развитие на хотелите ще представлява дългосрочна тенденция.

Общо 84% от отговорилите описват своята 12-месечна прогноза за европейската хотелиерска индустрия като “неблагоприятна”, сочат още резултати от проучването. 81% очакват спад в активите на хотелите през следващите 12 месеца.

Една четвърт от отговорилите (26%) вярват, че Европейският парламент чрез промяната на Директивата за работното време за увеличаването на работната седмица на 48 часа ще има негативно влияние спрямо хотелиерската индустрия.

70% от отговорилите забелязват значително намаляване на бизнес пътуванията.

Проучването е проведено сред 261 мениджъри на европейски хотели и резултатите от него са оповестени на 9 март на Международния хотелиерски инвестиционен форум IHIF 2009 в Берлин.

DLA Piper има 67 офиса в 28 държави, като от 2006 г. присъства и у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
fallback