fallback

Очакват плавно поскъпване на луксозните имоти в София с до 5% на година

В района около хотел „Кемпински“ в момента ценовите нива варират между 2 500 и 3 500 евро на кв. м за най-качествените площи

14:00 | 10.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Луксозните имоти в София се очаква да регистрират постепенен годишен ръст на цените си от между 3 и 5% през следващите години, смятат от листнатия на Лондонската борса инвестиционен фонд Bulgarian Land Development plc (BLD).

Повечето от сградите в центъра на София са стари и недобре поддържани. Има няколко апартаментни комплекса, които се вписват в луксозния сегмент, но те не са разположени в централната градска част, казват от фонда.

Специално в района около Лозенец и хотел „Кемпински“ в момента ценовите нива варират между 2 500 и 3 500 евро на кв. м за най-качествените площи.

Въпреки финансовите сътресения, поради ограниченото предлагане, прогнозите за тази ниша са постепенно и стабилно покачване на цените с между 3 и 5% на година, смятат от компанията.

BLD планира изграждането на луксозна жилищна сграда в района на „Кемпински“. В момента BLD Sofia Tower кандидатства за разрешително за строеж. Първоначалните планове предвиждаха изграждането на 32 хил. кв. м жилищни площи, заедно с търговски и/или офис площи на по-ниските нива. Въпреки това от BLD са решили да застроят значително по-малка част.

„Бордът преразгледа своите планове относно застроената площ и времето за строителните работи, след забавянето в получаването на разрешителното, както и пазарните и кредитните условия“, се казва в съобщение на компанията. „Вследствие на това бордът прие консервативен подход и смята, че групата ще може да развие само 13 899 кв. м, като строителните работи ще започнат в началото на 2010 г. и ще завършат в края на 2011 г.“

BLD отчете загуба преди данъци от 1,454 млн. паунда за 2008 г., в сравнение със загуба от 1,606 млнн. паунда за 2007 г. Приходите й за миналата година са на стойност 6,618 млн. паунда. Към 9 март акциите се търгуват за 26 пенса за акция, което представлява „остъпка“ от 74% спрямо нетната стойност на активите й. Към края на годината компанията и нейните дъщерни дружества имаха портфолио на стойност, изчислена на базата на завършени проекти, от 237 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 29.08.22 г.
fallback