fallback

Руските купувачи се завръщат на лондонския пазар на имоти

Някои експерти смятат, че пазарът на луксозни жилища в Лондон вече се приближава към края на големия ценови спад

08:00 | 10.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Руските купувачи, които в продължение на няколко месеца отбягваха жилищния пазар в Лондон, възвръщат интереса си към него и запитванията от тяхна страна започват да се увеличават, сочат данни на брокерската компания Knight Frank.

Според нея броят на огледите в някои от най-луксозните квартали на британската столица се е увеличил с 28% през февруари.

Руските купувачи специално се интересуват от исторически сгради или от нови проекти с 24-часова охрана, иконом и други подобни услуги. По думите на Елена Нортън от руския офис на агенцията досега руснаците са били заети с проблеми в своя бизнес или са търсили имоти във Франция.

Сега обаче комбинацията от слабия паунд и наличността на изгодни сделки ги е довела обратно на пазара в престижните райони на Лондон като Кенсингтън, Найтсбридж и други, пише Таймс. Цените в тези и други луксозни райони са се понижили средно с 23%. Въпреки това продавачите, които не предлагат отстъпка от повече от 10%, не могат да очакват да сключат сделка, казват от Knight Frank.

Крахът на Lehman Brothers през септември доведе до спад в най-горния ценови сегмент на лондонския жилищен пазар и Лиъм Бейли, директор Жилищни проучвания в компанията, казва, че все още е прекалено рано да се говори за начало на възстановяване. Въпреки това той добавя: “Приближаваме се до края на големия ценови спад.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 18.08.22 г.
fallback