fallback

Продавачи на апартаменти в Киев правят отстъпки от цената с над една трета

Средната цена за 1 квадратен метър на вторичния пазар на имоти в украинската столица през февруари намалява с 10% до 1968 долара

11:16 | 09.03.09 г.

Отстъпката, която продавачите правят при подписването на договор за покупко-продажба на имоти на вторичния пазар в Киев през февруари, достига средно 37% от цената на предлагане, пише Kyivpost.com.

В прессъобщение на базираната в Киев агенция за имоти Planeta Obolon се посочва, че цифрата се базира на анализ на сделки, сключени през февруари с прякото участие на компанията. „Според нашата статистика апартаментите през февруари са се продавали с около 37% по-евтино от средната офертна цена във всички пазарни сегменти“, пише в документа.

Средната цена за 1 квадратен метър на вторичния пазар на имоти в украинската столица през февруари намалява с 9,7% до 1968 долара за кв. м, с което се връща на нива от есента на 2006 г. „През февруари индексът за цените беше под 2 хил. долара за кв. м. Това е нивото от септември – октомври 2006. Темпото на поевтиняване е толкова бързо, че по-голямата част от потенциалните купувачи само обмислят покупка и изчакват допълнителни понижения на цените“.

Нараства и броят на апартаментите, които се предлагат за замяна на вторичния пазар.

„Хората се опитват да уредят жилищните и финансовите си въпроси с помощта на замени. Броят на тези случаи е малък, но расте. Това дава основание да се каже, че се очаква възраждане на позабравения метод на замяна на апартаменти по време на кризата“, посочват от агенцията.

В Румъния също се наблюдава завръщане на практиката за размяна на жилища, съобщиха местни медии миналия месец. Брокери у нас обаче изказаха мнение, че кризата едва ли ще възроди размяната на жилища в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
fallback