fallback

Търговски центрове с под 10% доходност – трудно продаваеми

В пиковите моменти на пазара средната доходност е била 7-7,5%, но в момента само един-два проекта могат да постигнат това ниво

07:45 | 09.03.09 г.

Търговски центрове в страната, които предлагат под 10% възвръщаемост, трудно биха намерили купувач, твърдят консултанти в недвижимия сектор.

В момента всички готови търговски центрове в страната са за продажба или могат да бъдат продадени, но няма достатъчно купувачи, заяви директорът на MBL Асен Лисев.

В пиковите моменти на пазара средната доходност е била 7-7,5%, но в момента само един-два проекта могат да постигнат това ниво, смятат от компанията. По-високата изисквана доходност означава, че цената на проекта трябва да е по-ниска.

На въпрос кои са инвеститорите, които разполагат с достатъчно кеш за покупка на проекти, Колин Уодел, директор за Централна и Източна Европа на CBRE (които в края на миналата седмица обявиха партньорство с MBL) посочи, че активните в региона инвестиционни фондове със солиден паричен ресурс са два-три от германските фондове от отворен тип. Като мярка против панически действия от страна на вложителите обаче при някои от тези фондове има замразяване на тегленията. Присъствие в региона имат и няколко глобални опортюнистични фонда, обясни той. До края на годината обаче Уодел очаква купувачите, които ще инвестират в ЦИЕ, да се увеличат с 5 до 10.

Очакванията за инвестиционните сделки през 2009 г. са разнопосочни, каза Уодел. Мнението на специалистите от CBRE обаче е, че ще има увеличение в обема на инвестиционни сделки, тъй като много собственици ще решат да продадат част от портфолиото си. Освен това очакванията са за понижаване на цените на имотите до по-разумни нива.

За 2007 г. инвестиционните сделки в ЦИЕ са възлезли на 14 млрд. евро, което формира малка част от общите 250 млрд. евро за цяла Европа. През 2008 г. Европа регистрира спад от 60% в тази стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:30 | 06.09.22 г.
fallback