fallback

Британски строителни компании застрашени от съд за търговия с лични данни

Компаниите в продължение на години тайно купували данни за работниците и за тяхното поведение на работа

14:27 | 06.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Над 40 големи британски строителни компании може да отидат на съд заради обвинения, че са купували лични данни за хиляди работници, които искали да проучат, преди да назначат, съобщава Guardian.

Днес властите ще публикуват списък с компаниите, за които се смята, че са нарушили разпоредбите за опериране с лични данни, след като фирмите са станали обект на разследване поради информация, че редица работници са добавени неправомерно в „черен списък“.

Предполага се, че компаниите в продължение на много години тайно са купували данни за работниците и за тяхното поведение на работа. На някои от работниците неправомерно им е била отказвана работа, защото те не са имали възможност да опровергаят невярната информация, която е била съхранявана в техните „досиета“ десетки години, пише изданието.

При проучване на Guardian някои от компаниите са отказали коментар, а други са отрекли да са използвали такива „черни списъци“ или са казали, че са спрели да купуват данни.

Британските власти са заловили частния детектив Йън Кер, който нелегално е съставил база данни за над 3 200 работници, съдържаща подробна информация, която в някои случаи включва данни още от 80-те години. Той продавал информацията на компании, които искали да проучат работниците, преди да ги наемат. В досиетата на някои е имало коментари като: „комунист“, „бивш синдикален член, определено проблемен, не става, “, „организирал стачка“ и „мързелив, създава проблеми“.

Работниците в строителството отдавна се оплакват, че им бива отказвана работа, тъй като компаниите тайно филтрират дадени кандидати, за които смятат, че са били синдикални членове. Въпреки това досега за това нямаше явни доказателства, а компаниите винаги са отричали такава практика, пише изданието.

Лейбъристкото правителство е станало обект на критики, след като прокарало закон, забраняващ т. нар „черни списъци“ през 1999 г., но след това променило позицията си и решило да не гласува закона, тъй като е нямало конкретни доказателства за такава практика. Следователно, технически, изготвянето не „черни списъци“ все още е законно, коментира Guardian.

Кер издавал фактури на компаниите, от които ставя ясно, че те са плащали годишен абонамент за услугите му и след това отделна такса за всяко име, което искат да проучат. Също така самите компании са му изпращали данни за служителите, за да може той да допълва информацията, заедно с тази от други компании.

Кер е казал, че той не е изготвял списъци, тъй като не е трябвало да взима решения за отделни служители, а това е било работа на компаниите, които решавали дали да наемат даден кандидат, или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 03.09.22 г.
fallback