fallback

Преотдаването на офис площи е новата тенденция на пазара у нас

От този тип сделки обаче не се търси печалба, причината е нуждата от съкращаване на разходи и персонал

13:31 | 06.03.09 г.

Поради нуждата от съкращаване на разходи и персонал много местни и западни компании, опериращи на нашия пазар, наели предварително офис площи с намерението да се разрастват, сега се налага да преотдават под наем част от тези площи, съобщиха от компанията за консултантски услуги MBL на пресконференция, на която обявиха сключването на асоциирано партньорство с международната CBRE. 

Това явление е често срещано на запад, като в САЩ преотдаването представлява между 10 и 20% от общото предлагане на офиси. В момента офис площи у нас се преотдават от различни по дейност компании, като основно това са финансови, консултантски и ИТ фирми, пояснява Асен Лисев, директор на MBL.

По наблюдения на компанията няма закономерност за отдаване на по-ниски или по-високи цени от сумите, които компаниите преди това са плащали за наетите площи. Наемите при преотдаването може да са както по-високи, така и по-ниски от тях в зависимост от характеристиките на имота. В никакъв случай обаче търсенето на добра печалба не е водещо при тези сделки, добавя Лисев.

Тъй като това е съвсем нов феномен за България все още не може да се направи статистика за това какъв дял от общото предлагане на офиси под наем се пада на преотдаването, но от компанията очакват, че такива данни ще са налице до началото на следващото тримесечие.

Към края на миналата година незаетостта при офис площите в София е 9,1%, като свободните площи са концентрирани най-вече в периферията на града. От MBL очакват това ниво да достигне 10-11% до края на настоящото тримесечие.

Техните прогнози са за спад на офис наемите в периферните райони, като в центъра също се очертава такава тенденция. За най-хубавите локации офертните наеми варират между 14 и 18 евро на кв. м, а нивата на търсенето, по-голямата част от което е на офиси клас B, са между 9-14 евро на кв. м. Нива от 25 евро на кв. м едва ли ще се задържат дълго на пазара, смятат от компанията. Именно затова не може да бъде пазарно оправдано изграждането на небостъргач у нас, тъй като такъв колосален проект изисква наемни нива от над 25 евро на кв. м, които не отговарят на финансовите възможности на повечето компании в страната, коментираха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:37 | 22.08.22 г.
fallback