fallback

Печеливши и губещи – кои видове имоти са по-устойчиви по време на криза?

Търговските имоти обикновено отчитат най-малък ръст на незаетите площи по време на криза, офисите - най-голям

08:25 | 06.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Разликата в мащаба на спада в заетостта при трите основни вида бизнес имоти – търговски, офис и индустриални, анализира доклад на консултантската компания CBRE.

От компанията констатират „интересна“ зависимост в поведението на наемателите на различните типове имоти на базата на сравнителни данни от проучвания по време на минали икономически спадове. В доклада се твърди, че традиционно търговските площи са по-устойчиви по време на криза и те регистрират най-малък ръст в дела на незаетите площи. За разлика от тях този ръст е най-голям при офис имотите, които са директно зависими от икономическата и финансовата обстановка.

От компанията казват, че през изминалата година се е наблюдавал рязък спад в ръста на наемите на търговските площи в Европа. Този спад обаче е бил по-малко изразен за първокачествените локации, към които международните търговски вериги са продължавали да проявяват интерес.

Тази тенденция в наемите, наред със значителния ръст в доходността, е изиграла съществена негативна роля върху цените на бизнес имотите. Въпреки това спадът в цените при търговските имоти също е бил по-малък в сравнение с индустриалните и офисите. При офисите особено вече има ясно изразено понижение на наемите, което в комбинация с покачващата се доходност води до по-рязък спад на капиталовите стойности.

Въпреки това от компанията очакват, че стойността на търговските имоти ще продължава да се понижава и през 2009 г. Продължаващото отслабване на европейската икономика неизменно ще има негативно отражение върху потреблението, което оттам ще се пренесе и върху ръста на наемите.

Докато не настъпи облекчаване на условията за финансиране на по-големите по мащаб сделки, инвестиционните обеми, насочени към търговския сегмент, ще останат ограничени, сочи докладът.

При все това данни от миналата година показват, че когато на пазара са били предложени качествени търговски имоти, особено търговски центрове, почти винаги са се намирали купувачи, разполагащи с необходимите капитали, за да придобият въпросните активи.

От компанията смятат, че търговските имоти ще продължат да представляват дефанзивен инструмент в условията на икономическа рецесия в сравнение с другите два вида и особено офисите, които обикновено се превръщат в „изкупителната жертва“ при влошена икономическа и инвестиционна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:49 | 08.09.22 г.
fallback