fallback

Лондон задържа челната си позиция като глобален финансов център

Втори остава Ню Йорк с все по-намаляваща разлика, следват Сингапур, Хонконг и Цюрих

12:01 | 05.03.09 г.

Всички големи финансови центрове по света бяха засегнати от срива на пазарите, но Лондон и Ню Йорк се доказаха като по-гъвкави от конкурентите си и остават начело в класацията по конкурентоспособност на глобалните финансови центрове, публикувана от кметството на Лондон.

Данните за март от индекса Global Financial Centres Index, който се изготвя два пъти годишно от организацията Z/Yen Group, поставя Лондон начело в класацията, където градът се намира вече две години и половина, откакто се прави проучването.

Ню Йорк обаче продължава да намалява разликата между двата града. Лондон е първи със 781 точки, а Ню Йорк го следва с 13 точки по-малко.

Трите следващи града в класацията – Сингапур, Хонконг и Цюрих, са започнали да изостават, с което се обръща тенденцията за настигане на първите два след кризата с високорисковите ипотеки.

Ню Йорк и Лондон „остават единствените два наистина глобални центъра“, посочват анализаторите, цитирани от Financial Times.

Не само че Ню Йорк и Лондон се справят относително по-добре от своите конкуренти, но и десетте първи града в проучването са загубили средно по малко под 9 точки, докато последните 10 от общо 62 града в класацията са отстъпили средно с по 40 точки.

В класацията се вземат предвид субективни фактори като репутация и бизнес климат, както и по-обективни като инфраструктура, наличност на квалифицирани служители и данъчен режим.

Сред големите градове Токио отбелязва най-голям спад, като отстъпва с осем позиции до 15-то място, следван от Сидни, който пада с шест места на 16-то. Ванкувър и Монреал се изкачват с по пет позиции до съответно 25-то и 26-то място, основно благодарение на това, че са загубили по-малко точки в сравнение с конкурентите си.

Офшорните центрове Гърнси, Джърси и Остров Ман също бележат добри резултати.

Класацията отразява още и привлекателността на градовете за конкретни подсектори на финансовите услуги. Лондон е начело при застрахователните услуги и управлението на активи, докато Ню Йорк го измества при банковото дело.

Британската столица води и що се отнася до функции на правителството и регулаторните органи, след като миналата година беше отстъпил по този показател на Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 27.08.22 г.
fallback