fallback

Фондът за имоти BPD: Офертата на милиардера Луис подценява компанията с 83%

От Colliers оценяват стойността на активите на фонда на 54,8 млн. паунда, или 50,6 пенса на акция в сравнение с предложените от Windsorville Investments 16 пенса на акция

14:04 | 04.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новата оферта на Windsorville Investments, контролирана от британския милиардер Джон Луис, за придобиване на инвестиционния фонд за имоти Bulgarian Property Developments (BPD) на цена от 16 пенса за акция е с 83% по-ниска от нетната стойност на активите на фонда, казват от фонда.

Това съобщават от BPD вследствие на оценката на неговото портфолио, направена от Colliers, която оценява стойността на активите на фонда на 54,8 млн. паунда, или 50,6 пенса на акция. Тази оценка не включва очакваното покачване след получаване на разрешително за застрояване с по-голяма плътност на един от най-големите активи на компанията – терен от 92 хил. кв. м в София. В момента той предполага изграждане на бизнес сгради с обща площ от 130 хил. кв. м. След получаване на разрешителното, което се очаква в близко бъдеще, тази площ ще се увеличи до 290 хил. кв. м, казват от фонда. В момента от Colliers оценяват стойността на терена на 26,8 млн. паунда, които ще се увеличат на 47,8 млн. паунда след получаване на разрешителното.

Бордът на компанията е уверен, че той ще успее да върне на акционерите сума, значително по-голяма от предлаганите 16 пенса вследствие на продажбата на активи, казват от BPD. Наред с това фондът предвижда изплащане на извънреден дивидент от 4 пенса на акция след изтичане на крайния срок на офертата.

В момента компанията разполага с парични резерви от 8,7 млн. паунда както и 2,9 млн. паунда в ескроу сметка.

Windsorville отправи офертата от 16 пенса на акция, което е цената, на която ги е придобила, непосредствено преди да направи предложението. От BPD коментират, че предлаганата цена не взима предвид цената на акциите на компанията от периода преди офертата. Наред с това от Windsorville не предлагат никаква премия за придобиване на цялата компания, която е „нормално да се очаква“ при такива сделки. От фонда дават пример с румънския фонд за имоти Fabian Romania Limited, който също както BPD се търгува на Лондонската борса, за чийто капитал от Black Sea Global Properties Limited предложиха цена с над 93% по-висока от търгуваната в деня преди офертата.

В заключение от BPD определят цената на офертата като „смешно ниска“, „равняваща се на придобиване на компанията за почти нищо“, и призовават акционерите да я отхвърлят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 04.09.22 г.
fallback