fallback

ECE: Кризата на пазара на имоти в Румъния ще започне това лято

Първите фалити и процеси по отнемане на големи проекти в страната се очакват през май или юни и тогава всъщност започва кризата, смята експерт

12:05 | 04.03.09 г.

Кризата на пазара на недвижими имоти в Румъния ще се почувства силно това лято, когато се очакват първите фалити и процеси за отнемане на големи проекти, пише Ziarul Financiar.

Купувачите чакат цените да паднат, банките вече не финансират големи проекти, предприемачите не искат да продадат земята за по-малко, отколкото са я купили – такава е текущата ситуация на пазара, обясняват играчи в сектора.

„Румънските предприемачи все още не са склонни да продадат при текущите пазарни условия, въпреки че имат големи задължения, защото не желаят да признаят провала си. Първите фалити и процеси по отнемане на големи проекти на вътрешния пазар вероятно ще се случат през май или юни и именно тогава всъщност започва кризата на пазара на имоти“, смята Раду Мерика, генерален мениджър на немската строително-инвестиционна компания ECE в Румъния.

Компанията управлява развитието на търговски център Colosseum в Букурещ. У нас участва в няколко проекта, сред които „Черно море Парк” във Варна и „Сердика център“ в София.

Според предприемачи, които проявиха повече предпазливост през последните години, много инвеститори са живеели в „постоянен купон“ през последните две години, без да мислят за бъдещето. Сега са замаяни и без сили, казва Мерица

И все пак той очаква скоро да се появят възможности за тези инвеститори, които разполагат с налични средства, след като веднъж цените паднат много.

„Миналата година всичко беше твърде скъпо. Да, мисля, че сега е най-доброто време да се стартира проект, защото земята поевтиня, както и цените на строителните материали“.

В крайна сметка първото правило на пазара на имоти е да се купи евтино земята. Който започне сега, ще има готово разрешително за строителство след година и половина, а кризата ще е близо до края си, вярва Мерица.

Най-тежко засегнати от кризата ще бъдат големите проекти на стойност над 50 млн. евро. Предприемачът трябва да разполага с 50% от инвестиционната стойност спрямо 20-30%, изисквани от банките миналата година, както и вече да има договори за отдаване на наем на над 50% от площите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
fallback