fallback

Очакват размразяване на ипотечното кредитиране в Румъния до края на 2009

Като основни фактори за товасе сочат „голямото търсене на жилища и фактът, че кредитирането продължава да бъде печелившо за банките"

16:29 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ипотечното кредитиране в Румъния може да се съживи най-късно до края на годината, смята Раду Гетеа, председател на Румънската банкова асоциация (ARB) и на CEC Bank, цитиран от ZF.

Основните фактори за това ще бъдат „голямото търсене на жилища и фактът, че кредитирането продължава да бъде печелившо за банките, точно както в миналото“.

„Наистина ръстът в кредитирането в областта на имотите стагнира, като това определя цялата система на недвижимите имоти в Румъния в момента“, казва той. Той обяснява, че страната се намира в преходен период по отношение на кредитирането за имотите, но високият интерес към жилищните кредити продължава, което предоставя възможност за по-високи приходи за банките.

„В период от една година аз очаквам ипотечното кредитиране да се възстанови и ръстът в сектора на имотите да бъде подновен“, коментира той.

По негово мнение времето за спекулации на пазара на имоти с очакване за бърза печалба е отминало, но все още има потенциал за ръст при имотите за строителните предприемачи, които искат да строят в Румъния.

Той прогнозира ръст на просрочените кредити, но според него това не трябва да плаши банките, а вместо това те трябва да намерят начин да помогнат на своите клиенти. Гетеа твърди, че в румънската банкова система трябва да се направят някои регулаторни промени, главно по отношение на изискванията за минимални резерви към банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:13 | 27.02.09 г.
fallback