fallback

Отново е по-изгодно да се купи, отколкото да се наеме жилище в САЩ

В края на 2008 г. вноските по ипотеките са били с 24% по-високи от наемите, което е най-малката разлика от 2001 г. насам

13:35 | 26.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Относителната цена на закупуване на жилище спрямо наема се връща обратно в полза на покупката на някои американски пазари след няколко тримесечия на рязък спад в цените на жилищата, пише Wall Street Journal.

По време на бума на жилищния пазар с покачването на цените търсенето на жилища под наем започна да се повишава, тъй като разликата между цените на наема и разходите за закупуване значително се увеличи. Дори след краха на пазара търсенето на апартаменти под наем растеше, тъй като досегашните собственици станаха наематели, което позволи на наемодателите да увеличават наемите, пише изданието.

Сега след две години на резки спадове в цените на жилищата съотношението между наемите и плащанията по ипотеките се връща обратно в полза на притежаването на жилище.

През последните 18 месеца средните вноски по ипотеките са били с 26% по-високи от наемите, според данни на консултантската компания Green Street Advisors. През 2006 г., когато пазарът беше в своя разгар, вноските по ипотеките бяха средно с 66% по-високи от наемите. За сравнение, в края на 2008 г. средните месечни наеми в 50-те най-големи региона в САЩ са били 1 045 долара, в сравнение със средни вноски по ипотеките след плащането на данъци от 1 300 долара при 30-годишна ипотека с лихва от 5,5%. Това означава, че вноските по ипотеките са били с 24% по-високи от наемите, което е най-малката разлика от 2001 г. насам.

В повече от половината от 50-те най-големи региона в страната, включително Лос Анджелис и Лас Вегас, съотношението днес е под своето средно ниво за последните 18 години. В Лос Анджелис например между 1990 и 2008 г. вноските по ипотеките са били средно с 60% по-високи от наемите, докато сега те са с 30% по-високи.

Ако лихвите по ипотеките се понижат до 4,5%, което някои икономисти смятат, че трябва да стане, за да се раздвижи жилищният пазар, вноските по ипотеките ще бъдат средно с 14% по-високи от наемите – ниво, което последно е било регистрирано през 1998 г.

Въпреки че по-ниските лихви може да направят жилищата по-достъпни, това може би няма да бъде достатъчно за потенциалните купувачи да преодолеят психологическата бариера, тъй като те смятат, че жилищата ще поевтинеят още повече, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 02.09.22 г.
fallback