fallback

Къде ще има най-много принудителни продажби на имоти в света през 2009?

Банките и глобалните АДСИЦ-ове се очаква да бъдат най-големите продавачи на имоти в затруднено положение тази година, сочи анализ

11:13 | 26.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Някои собственици на имоти в затруднено положение се очаква да бъдат принудени да обявят имотите си на пазара за продан, което може да се приеме като знак, че пазарите вече са близо до преодоляване на ценовата несигурност, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Според нея инвестиционните тръстовете за имоти от типа REIT (real estate investment trusts, подобни на нашите АДСИЦ) може би ще са едни от основните продавачи в затруднено положение през следващите месеци, тъй като ще търсят начини за привличане на нов капитал след значителните понижения на техните пазарни капитализации през последните 18 месеца.

Банките също се очаква да прибегнат до принудителни продажби предвид високия дял на имотите в техните портфейли и необходимостта от намаляване на нивото на задлъжнялост. По оценки на JLL банки като RBS и Lloyds са имали обем от дългове към пазара на бизнес имоти, който се равнява на общата пазарна капитализация на осемте най-големи фонда REIT в света към края на годината. Самият мащаб на тези експозиции при банките, които са получили държавна помощ, както в Европа, така и в САЩ, показва, че завръщането на ликвидността на глобалните пазари на имоти остава предимно в ръцете на правителствата, се казва в доклада.

Въпреки че условията за кредитиране демонстрират някакво подобрение, това не важи в такава степен за финансирането на бизнес имотите. При все че банките получиха мащабни по размер правителствени помощи, тяхното кредитиране за бизнес имотите остава замразено поради несигурността относно национализацията и поради необходимостта да заделят резерви за евентуални последващи загуби. Банките продължават да получават парични инжекции от правителствата, но все още не отпускат значителни обеми нови кредити.

За Франция и Великобритания не се очаква да се възвърнат на положителна територия относно ръста на пазара преди първото тримесечие на 2010 г., докато за Германия очакванията са едва за второто. Великобритания, която бе сред първите и най-тежко засегнатите от кризата, вероятно ще бъде първата, която ще се възстанови, предвид факта, че корекцията там започна още през 2007 г., когато повечето пазари все още устояваха на влошените пазарни условия, казват от компанията.

Великобритания привлича все повече интерес, особено от инвеститори от Близкия изток, континентална Европа и Япония. Всички те се интересуват от директни покупки на имоти на изгодни цени.

Наред с това Великобритания предлага на инвеститорите някои от най-добрите нишови инвестиционни възможности, а сравнително слабият паунд прави този пазар още по-атрактивен за чуждестранните инвеститори. На базата на наскоро сключени сделки с бизнес имоти в Лондон доходността там е около 8-9%, а вътрешната норма на възвръщаемост варира между 14 и 18-19%. Това може да е сигнал, че може да се очаква по-широк инвестиционен интерес в момента, когато продавачите започнат да определят реалистични цени, съобразени с пазарните условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 11.09.22 г.
fallback