fallback

1600 компании за имоти на Острова застрашени от фалит

Общо 304 компании се намират в критично финансово състояние в сравнение с 221 в края на 2008 г.

13:12 | 24.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на британските компании в сектора на бизнес имотите, застрашени от несъстоятелност, се очаква да се увеличи значително тази година, пише в. Таймс, цитирайки данни на консултантската компания Begbies Traynor. Близо 1600 британски компании може да фалират тази година поради все по-големите икономически затруднения в страната.

Тази новина идва, след като стана ясно, че някои от най-големите компании за имоти във Великобритания са се обърнали към акционерите си, за да привлекат нови капитали. Сред тях са компании като Land Securities и Hammerson, чиито портфейли понижиха значително стойността си.

Begbies Traynor е разработила „система за ранно известяване“, която анализира бизнеси във финансово затруднение. Тя е открила 304 британски компании, които се намират в голям риск да изпаднат в несъстоятелност заради тежкото си финансово състояние.

Това представлява ръст от 65% в сравнение със 185-те компании в критично състояние през третото тримесечие на 2008 г. В сравнение с четвъртото тримесечие повишението е 38% от 221 компании.

Проблемните компании са главно малки и средни по размер.

„Виждаме увеличаващи се проблеми, докато реалната икономика, в която наемателите работят, продължава да се разпада“, казва Ник Худ, партньор в компанията. Според него единственото положително нещо е понижението на лихвените нива, въпреки че и това не е голяма утеха за компаниите, които се сблъскват с все повече проблеми с наемателите си, които не са в състояние да си плащат наемите.

Наскоро CB Richard Ellis публикува данни за цените на бизнес имотите във Великобритания, които са отчели спад от 3,5% през януари след понижение от 27% през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:09 | 08.09.22 г.
fallback