fallback

Northern Rock подновява ипотечното кредитиране с до 14 млрд. паунда

Предвижда се сумата да бъде отпусната на ипотечни заематели в рамките на следващите две години

16:58 | 23.02.09 г.

Великобритания ще инжектира нови средства в национализираната банка Northern Rock в опит да размрази кредитиранетo и да помогне на икономиката да изплува от рецесията, заяви британският финансов министър Алистър Дарлинг, цитиран от Ройтерс.

Министерството на финансите ще финансира този ход на банката с още 10 млрд. паунда.

След национализацията си през февруари миналата година Northern Rock се отдръпна от ипотечния пазар, но сега ще се стреми да увеличи ипотечното кредитиране с до 14 млрд. паунда през следващите две години, показва официално съобщение на банката.

За тази година се предвижда отпускане на нови ипотечни заеми на стойност 5 млрд. паунда.

Този ход е част от правителствените мерки за съживяване на икономиката чрез стимулиране на кредитирането, сериозно засегнато от глобалната криза.

Подчертавайки сериозността на кризата, от банката представиха прогнозата си за 1,4 млрд. паунда загуба за 2008 г. в резултат на резкия ръст в лошите дългове.

Въпреки това от банката казват, че изпреварват целите си при изплащането на спешната държавна помощ за 25 млрд. паунда, като към края на 2008 г. дължимата сума е 8,9 млрд. паунда в сравнение с 18 млрд. паунда в началото на годината. Кредиторът беше принуден да потърси помощ от Английската централна банка през септември 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 08.09.22 г.
fallback