fallback

Очакват рекорден обем продажби с обратно наемане на имоти в Европа

Консултантската компания за имоти CBRE в момента работи по такива сделки на стойност 3 млрд. евро

11:07 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на продажби с обратно наемане на имоти (sale-and-leaseback) в Европа се очаква да достигне исторически високи нива тази година, тъй като ползвателите на имотите все повече търсят начини за продажба, за да финансират основния си бизнес, казват експерти от CBRE.

В условия, в които кредиторите упражняват изключително строг контрол върху кредитирането, компаниите са заставени да търсят алтернативни източници за финансиране и възможността за продажба на техните имоти е един от основните такива, които се обсъждат, казва Джон Уилсън, директор Корпоративни стратегии за Европа, Близкия изток и Африка в CBRE.

„Никога не сме виждали такъв интерес от страна на корпоративната общност като днес“, коментира той. „Запитванията, които получаваме от големи корпорации и финансови институции, са два или три пъти повече от обема, който видяхме миналата година. В момента работим по сделки на стойност около 3 млрд. евро. Ключовият въпрос обаче е колко капитал има на пазара.“

Пазарът на продажби с обратно наемане на имоти в Европа нарасна сериозно през изминалите години, като се увеличи до 46 млрд. евро през 2007 г. от 6,7 млрд. евро три години по-рано. Въпреки спада в инвестиционните обеми през 2008 г. продажбата на имоти от страна на ползвателите им остана съществен източник на активност с обща стойност от 22,2 млрд. евро. Въпреки че като абсолютна стойност това представлява спад в сравнение с обемите от 2007 г., то съответства на понижената активност по сделките в Европа през 2008 г.

Според доклад на компанията продажбите на бизнес имоти, направени от страна на техните собственици/ползватели, са представлявали почти 20% от инвестиционния пазар в Европа миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
fallback