fallback

Очакват вълна от проблеми с ипотеки за бизнес имоти в света тази година

Бизнес имоти на стойност около 10 млрд. долара са в процес на отнемане или вече са прехвърлени на кредиторите

10:24 | 20.02.09 г.

Бизнес имоти на стойност около 10 млрд. долара в света са в процес на отнемане или вече са прехвърлени на кредиторите, а при имоти на стойност 72 млрд. долара има затруднения при изплащането на ипотеките им, сочат данни от доклад на специализираната в проучвания в сектора на имотите компания Real Capital Analytics.

Кредитите, които трябва да се изплащат тази година обаче предвид глобалната кредитна криза, може да засенчат тази обща стойност от 82 млрд. долара на отнети имоти или такива в затруднение, става ясно още от доклада, цитиран от Ройтерс.

Кредитополучателите се изправени пред затегнати кредитни пазари в глобален мащаб, заради които може да се окаже невъзможно да се рефинансират големите ипотеки, плащанията по които настъпват. Също така сериозен фактор са и падащите цени на имотите в голяма част от развитите страни.

Общата стойност на сделките с бизнес имоти през 2008 г. е намаляла с 58% до 504 млрд. долара в глобален мащаб, се посочва в доклада. Най-рязък спад има при продажбите на хотели – 75%.

Въпреки че е трудно да се изчисли стойността на имотите, които е възможно да се окажат в затруднено положение, в САЩ тази година ще трябва да се изплащат бизнес ипотеки на стойност около 170 млрд. долара, във Великобритания - 36 млрд. долара, а в Япония - 12,7 млрд. долара.

Над 40% от ипотеките, които са просрочени или има затруднения при изплащането им, са свързани с някакъв етап от строителство на имоти, при което финансирането обикновено се отпуска на месечни порции. В много случаи самият кредитор изпитва затруднения, се посочва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:53 | 21.08.22 г.
fallback