fallback

Жилищният пазар в Любляна се забави през 2008 г.

Основните причини за забавянето са намалените възможности на потенциалните купувачи заради високите цени, голямото предлагане и по-лошите условия за кредитиране

12:03 | 19.02.09 г.

Ръстът на офертните цени за продажба на апартаменти в Любляна се е забавил до средно 3,4% през 2008 г. след понижения на цените през третото и четвъртото тримесечие съответно с 0,7% и 2,3%, сочат данни на сайта за имоти Slonep.net, цитирани от Slovenia Times.

Основните причини за забавянето са намалените възможности на потенциалните купувачи заради високите цени, голямото предлагане на нови апартаменти и по-лошите условия за кредитиране. Купувачите са започнали да отлагат покупките, когато са видели, че цените вървят надолу, което на свой ред е довело до допълнително свиване на търсенето.

Цените около Любляна са се повишили с 10%, като през втората половина на годината също се наблюдава спад.

Средният ръст на офертните цени за къщи по крайбрежието на Словения е 4,9%. Цените на къщите се нараснали средно с 10,1% в Любляна и с 13,7% в предградията.

Ръстът на цените на строителните терени в някои райони достига 90%, като в Любляна повишението е 34,8% и 32,2% в покрайнините.

Офисите в Любляна са поскъпнали с 3,8%, като към края на годината средната цена е била 1733 евро/кв. м, докато цените на барове и ресторанти са нараснали с 1,4%.

Нивата на наемите на апартаменти в Любляна също са се увеличили и годишният им ръст възлиза на 11,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:33 | 13.09.22 г.
fallback